Om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de sierteeltketen terug te dringen, is het van groot belang dat telers in de hele keten met elkaar communiceren over de gebruikte middelen, van stek tot eindproduct. Dat blijkt uit het Project Ketentransparantie dat MPS samen met het Initiatief Duurzame Handel (IDH) en leden van het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) heeft uitgevoerd.
Open communicatie resulteerde in 45% minder inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen. En zelfs een vermindering van 64% van zogenoemde hoogrisicomiddelen, middelen met de hoogste milieu-impact. De gemiddelde afname van de milieu-impact per hectare waarop de producten werden gebruikt, bedroeg 47%.
Tijdens het Ketentransparantie Project 2.0 zijn tussen 2017 en 2019 zeven producten van Floricultura, Anthura, VD Salm en Dümmen Orange gevolgd. De communicatie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tussen de schakels in de sierteeltketen heeft geleid tot transparantie en bewustwording over de producten. gebruikt in de hele sierteeltketen. Hierdoor worden de schakels in de keten gecoördineerd middelen gebruikt.