Mexico nog altijd een slapende reus voor grootschalige snijbloementeelt

De mogelijkheden voor buitenlanders om in Mexico grootschalig snijbloemen te gaan kweken zijn al jaren legio. Het komt echter maar niet van de grond. Er staan al wel grootschalige groentekassen die naar Noord-Amerika exporteren.

Dit werd duidelijk op een bijeenkomst die Jungle Talks, Holland Horti International en De Rabobank gisteren organiseerde in De Lier. De nadruk lag op de mogelijkheden voor ondernemen in de tuinbouw in Mexico en Guatemala.

In Guatemala zijn reeds twee Nederlandse siertelers actief: de gebroeders Valstar (cymbidium) en de gebroeders Ter Laak (phalaenopsis). In Mexico zijn buitenlandse investeerders met name actief in de groenteteelt. Een van de projecten is het Agropark in Queretaro dat twee uur rijden ten noorden van Mexico Stad ligt. Het Agropark is 160 ha groot en was aanvankelijk bedoeld voor de teelt van bloemen. Er is echter nooit een bloem geteeld.

In dit park ontwikkelt en runt Robert van der Geest van United Farms 55 ha groenteteelt. Het gaat met name om tomaten en wat komkommers. Groente-exporteur Lehvarht teelt sinds 10 jaar op 7,5 ha paprika’s. Er komt 2,5 ha bij. Lehvarht onderneemt in Mexico, omdat ze jaarrond de Amerikaanse markt wil beleveren, vertelde Roland Gels. In totaal staat er in Mexico zo’n 1200 tot 1400 ha klimaat gecontroleerde groenteteelt.

Er worden in Mexico veel bloemen geteeld. Het land heeft een bloemencultuur; er worden veel bloemen geconsumeerd. Teeltomstandigheden zijn er prima. Het arbeidsethos is goed, het klimaat ook. Water is echter een schaars goed. Van der Geest noemde water de uitdaging. De potentie van Mexico om een exporteur van snijbloemen te worden is er volgens hem nog steeds. Het is nog altijd een ‘sleeping giant’.

De grote  mogelijkheden voor de Mexicanen om bloemen op de eigen markt af te zetten zorgen er echter voor dat de noodzaak om de concurrentie met Colombia en Ecuador op de Amerikaanse markt aan te gaan ontbreekt. De luchtvracht vanuit de Zuid-Amerikaanse landen naar Miami is bovendien goed georganiseerd. De Zuid-Amerikanen beheersen de keten.

Een voordeel van bloemenexport vanuit Mexico zou kunnen zijn dat er volledig geconditioneerd (met de truck) afgezet kan worden naar de VS en Canada. Om trucks te vullen dient er wel grootschalig geteeld te worden.

Jungle Talks en De Rabobank organiseren een handelsreis naar Mexico en Guatemala van 12 tot en met 19 november.

Later meer over Mexico en Guatemala in het Vakblad voor de Bloemisterij.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties