Voor de entree van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft komt een zogenoemde Compassiebeer die bekleed wordt met planten. Het is een initiatief van kunstenaar Adriënne Rombout, die onder andere via een crowdfundingsactie het benodigde geld verzamelde.
Rombout maakte in het begin van de coronacrisis al kunstwerken in de vorm van een beer bij het Erasmus MC, Het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Bieslandhof. De kwekerijen Vilosa en SV.CO leverden daarvoor per beer 10.000 kalanchoe plantjes. Op die manier wilde de kunstenaar de medewerkers in de Nederlandse zorg bedanken en een hart onder de riem steken. Wat haar betreft moet die waardering ook in de toekomst blijven bestaan. Om dat te realiseren startte ze het initiatief van een driedimensionale Compassiebeer. Een beer van 4,5 meter hoog en 3,5 meter breed, gemaakt van een stalen frame met daarop plantenbakken en een bevloeiingssysteem.
Crowdfunding
Alleen al voor de plantjes en de vorm van de beer was €19.000 nodig. Dit bedrag heeft Rombout in enkele weken bij elkaar te krijgen via crowdfunding. Het restant van de benodigde €76.000 wordt gefinancierd via fondsen en sponsorbijdragen uit het bedrijfsleven , voornamelijk uit de regio rond Delft.
Het is de bedoeling dat de Compassiebeer 5 jaar een bij de hoofdingang van het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft staat. De vergunning daarvoor is net binnen van de gemeente. „Het is mijn grootste project tot nu toe met mijn bedrijf Art Works Well. Zowel in maatvoering als in budget en regelwerk. Er kwam heel wat bij kijken. De straat gaat tijdelijk open, er is water en stroom nodig voor het object en dingen als een telekraan, transport en beplanting moesten we regelen. De grootste kostenpost zijn de plantenbakjes. Die komen via arrangeur Zuidkoop uit Duitsland en zijn van hard en zacht materiaal, want het moet wel een mooi beer met ronde vormen worden.”
Groenblijvende planten
De kunstenares gebruikt planten die jaarrond groen zijn en sommige bloeien een periode in het jaar. Hoofdsoorten zijn Hedera (zowel groen als bont)en vinca. Bij de poten komen diverse siergrassen en de binnenkant van de oren worden bekleed met de fijnbladige muehlenbeckia. Voor de beplanting en benodigde techniek voor het ‘vergroenen’ van de beer werkt Rombout samen met Koos Zuidgeest van Zuidkoop Natural Projects
De Westlandse zender WOS maakte een item en een filmpje over de productie de Compassiebeer . In het weekend van 12 en 13 september worden de plantjes gepoot op de locatie in Delft.