„Mensen kunnen zich moeilijk voorstellen dat slavernij en uitbuiting in Nederland voorkomen.” Dat zegt Sandra Claassen, directeur van FairWork, een stichting die zich inzet voor de slachtoffers van moderne slavernij. Zij komt jaarlijks enkele tientallen gevallen van uitbuiting tegen in de land- en tuinbouw.
Eind maart kwam een verhaal naar buiten van een Egyptenaar die zou zijn uitgebuit door een bloemenexporteur in Naaldwijk. Veel mensen vinden het een onwaarschijnlijk verhaal en denken dat het verhaal een 1 april-grap was.
„Was het maar zo”, zegt Claassen. „We kennen deze specifieke situatie niet, maar we krijgen vaak vergelijkbare verhalen te horen. De meeste mensen kunnen zich echter niet voorstellen dat zoiets gebeurt.”
Heeft het voordelen om een valse verklaring af te leggen, bijvoorbeeld om een verblijfsstatus te krijgen?
„Die geruchten gaan wel, ja”, merkt Claassen. „Ik kan niet garanderen dat er nooit een valse verklaring tussen zal zitten. Maar als een valse verklaring uitkomt, dan kan die persoon daarvoor vervolgd worden. En het is niet zo dat iemand die een verklaring aflegt automatisch de rest van zijn leven in Nederland mag blijven. We zien eerder dat slachtoffers heel terughoudend zijn om aangifte te doen.”
Het hele interview is te lezen in Vakblad voor de Bloemisterij van vrijdag 22 april.