Meer geïntegreerde gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar om knelpunten op te lossen

Voor de sierteeltsector komen mogelijk iets meer geïntegreerde gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar om knelpunten op te lossen. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer. Verder houdt de demissionaire bewindsman vast aan de areaalgrenzen bij de uitbreiding van toelatingen. Daardoor blijven veel kleine gewassen buiten de boot vallen, waarschuwt LTO Glaskracht.

De Kamerbrief is een antwoord op de brandbrief die LTO Glaskracht, Greenport Holland en Brancheorganisatie Akkerbouw in november aan de staatssecretaris hebben gestuurd. Volgens de land- en tuinbouworganisaties loopt de geïntegreerde gewasbeschermings spaak en is er aanpassing nodig op elf punten. Op enkele punten uit de brandbrief heeft Van Dam gereageerd.

De grootste winst is dat bij vrijstellingen rekening wordt gehouden met geïntegreerde gewasbescherming, meent bestuurder Jean Aerts. Bij bepaalde knelpunten wilde de overheid tot nu toe geen vrijstellingen afgeven omdat er breedwerkende middelen beschikbaar zijn. „Door de sterke ontwikkeling in de geïntegreerde gewasbescherming de laatste jaren zijn integreerbare middelen nodig, omdat anders het biologische systeem in elkaar zakt. Daar gaat het ministerie bij het afgeven van vrijstellingen rekening mee houden”, aldus Aerts.

Een kleine toezegging is gedaan op het gebied van kleine toepassingen. Nederland gaat werken met zogeheten ’gewasgroepen’: middelen worden dan niet meer toegelaten voor de teelt van bijvoorbeeld dahlia maar op het niveau van ’zomerbloeiende bol- en knolgewassen’. Daarmee zijn vele onderliggende teelten gedekt. Volgens de staatssecretaris leidt dat tot een robuustere indeling van kleine toepassingen voor de sierteelt. De areaalgrens van 1.000 ha voor de bedekte teelten blijft echter bestaan, terwijl deze voor de open teelten 5.000 ha is.

LTO Glaskracht pleit al geruime tijd voor het loslaten van deze areaalgrenzen. „Vasthouden aan areaalgrenzen betekent dat bij een uitbreiding van de toelating veel gewassen buiten de boot vallen, en dat er toch een reguliere toelating nodig zal zijn. En dat is niet interessant voor fabrikanten vanwege de hoge kosten”, meent beleidsmedewerker Helma Verberkt. „Daarmee blijft het probleem van een te klein middelenpakket bestaan en komt de geintegreerde teelt in de knel, bijvoorbeeld voor de sierteelt onder glas.”

Al met al is LTO Glaskracht gematigd positief over de reactie. „We zijn positief over de beweging in het dossier”, zegt Verberkt. „Maar we hopen op nieuwe en grotere stappen om te komen tot verdere vergroening .”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties