Door het uitblijven van koud winterweer is de gasprijs voor de korte termijn aan het dalen. Voor de lange termijn is de koers stabiel, tot op heden is er nog geen richting te zien.
Afgelopen jaren is er meer dan ooit gas voor de lange termijn ingekocht. Dit kan een reden zijn waardoor de prijs van de dagmarkt juist lager kan uitvallen dan normaal omdat de vraag naar daggas wellicht geringer is als gevolg van alle lange termijn inkoop.
Er zijn deze periode geen productielocaties buiten gebruik waardoor de aanvoer royaal te noemen is, anderzijds missen we in Europa wel de import van LNG-gas. Dit gas wordt in Azië tegen hogere prijskoersen verhandeld waardoor de schepen veelal koers zetten richting Azië.
Elektriciteit
Door de gunstige weersomstandigheden hebben de windmolens veel elektriciteit opgewekt wat resulteerde in lage dagprijzen. Tijdens de kerstdagen was er zelfs een negatief uur gezien omdat op deze dagen de industrie ook weinig vraag heeft. De lange termijn is redelijk stabiel ondanks dat de prijs van kolen was gestegen, een daling van de emissierechten van CO² en de herstart van kerncentrales in Frankrijk zijn hiervan een oorzaak.
Er komen steeds meer ideeën om gebruik te maken van accu’s, zo ook een tiental binnenvaartschepen in de haven van Antwerpen. Deze schepen varen vanaf heden op elektra. De schepen worden van stroom voorzien d.m.v. 4 zeecontainers waarin de accu’s geplaatst zijn. Met deze powerboxen kan een schip circa 35 uur autonoom varen. Deze ontwikkelingen kunnen er zorg voor dragen dat de dagprijzen meer en meer stabiel kunnen worden omdat de powerboxen opgeladen kunnen worden op momenten dat er globaal weinig vraag is naar elektra.
Olie
Onrusten in het Midden-Oosten en dan met name in Iran veroorzaken een stijging van de olieprijs. Dit kunnen we concluderen uit berichtgeving omtrent Iran, maar of deze nervositeit terecht is moet nog blijken. De bevolking wil dat de olie-inkomsten verdeeld worden met de burgers, de huidige regering zou dit niet of nauwelijks doen. De kans dat een productie verstoring zal plaatsvinden lijkt niet heel groot omdat dit direct financiële gevolgen heeft voor de huidige regering en zijn tegenstanders, de burgers.
De Amerikaanse president Donald Trump wil vrijwel alle wateren voor de kust van de Verenigde Staten openstellen voor oliewinning. Het plan, dat donderdag bekendgemaakt werd, hangt samen met de ambitie van Trump om de ontwikkeling van de binnenlandse energie verder aan te jagen. Volgens de regering Trump wordt het tijd dat de VS gaat profiteren van de ‘enorme energiewaarde’ van het land.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.