Meer dan honderd aanmeldingen voor inkoopcollectief mobiele waterzuivering

Meer dan honderd tuinders die zijn aangesloten bij LTO Glaskracht Nederland, hebben zich de afgelopen vier weken aangemeld voor deelname aan het collectief dat de belangenbehartiger samen met LTO Ledenvoordeel heeft opgezet voor de inkoop van mobiele waterzuiveringsdiensten. De organisatie verwacht dat zich de komende maanden nog veel meer telers zullen aanmelden. „We houden rekening met meer dan een verdubbeling van het huidige aantal aanmeldingen”, aldus Johan Schuitemaker.

 

Onder telers heerst volgens hem, ondanks alle voorlichting, toch nog een hoop onduidelijkheid over de waterzuiveringsplicht. „Veel ondernemers kijken de kat uit de boom. Bovendien hoef je per 1 januari 2018 niet per se een zuiveringsinstallatie op je bedrijf te hebben staan. Je voldoet immers aan de regels zo lang je geen drain-, drainage- en/of filterspoelwater loost. Als je buffer toereikend is, ben je dus niet in overtreding. En anders kun je altijd nog een tankauto laten komen om het afvalwater te laten afvoeren. Maar als je dat drie keer laat doen, kun je net zo goed een abonnement bij een mobiele waterzuiveraar afsluiten.”

Het inkoopcollectief gaat met Waterson in zee. Deze leverancier van mobiele waterzuiveringsdiensten kwam volgens Schuitemaker via een marktverkenning en selectieprocedure als beste uit de bus. Deelnemende telers krijgen 7% korting op de tarieven van Waterson. De leverancier komt het opgevangen drain-, drainage- en/of filterspoelwater dan bij de tuinder op het bedrijf zuiveren.

Calamiteiten
Bij de bedrijven die zich tot nu toe hebben aangemeld voor het inkoopcollectief, gaat het volgens Schuitemaker om grofweg twee categorieën. „Ten eerste zijn dat bedrijven die recirculeren en een nullozing verwachten. Zij willen een abonnement op mobiele zuiveringsdiensten om eventuele situaties met calamiteiten de baas te kunnen. Ten tweede zie je bedrijven met kleine hoeveelheden lozingswater die slechts enkele keren per jaar lozen.” Grotere glastuinbouwbedrijven met veel lozingswater kiezen volgens Schuitemaker vaak voor de aanschaf van een eigen zuiveringsinstallatie. „Toch is er ook een aantal grote bedrijven dat voor mobiele zuivering kiest. Vaak gaat het dan om recirculerende bedrijven die een faciliteit willen hebben voor het geval zich calamiteiten voordoen.”

De aanmeldingen komen volgens Schuitemaker uit het hele land, waarbij de meeste afkomstig zijn uit glastuinbouwgebieden in het Westland, de regio Venlo en de kop van Noord-Holland. „Maar we krijgen ook aanmeldingen uit bijvoorbeeld de regio Arnhem-Nijmegen.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties