Dutch Flower Group en FleuraMetz verwachten dat er over een aantal jaar nog maar zo’n tien grote handelspartijen over zijn. Daarnaast blijft er plaats voor zo’n 50 à 100 nichespelers. De consolidatieslag is nog niet ten einde.
Het laatste jaar hebben er diverse overnames plaatsgevonden bij de handel. Zo is bijvoorbeeld Holland Indoor Plants gefuseerd met FleuraMetz. Volgens directeur Leo Lamboo is deze fusie niet uit noodzaak, maar uit visie ontstaan. Met name op het gebied van de inkoop zijn er voordelen behaald. „Het gaat niet om het scherper inkopen, maar we zijn nu in staat om het proces efficiënter in te vullen door de schaalgrootte. Dit schept zowel voor de teler als afnemer voordelen”, zegt Lamboo.
De schaalvergroting zet de komende jaren door. Het middensegment krijgt het lastig en verdwijnt. „Er zullen straks een paar grote spelers overblijven en zo’n vijftig nichespelers. De kosten moeten omlaag en dat lukt alleen maar door meer van hetzelfde te doen. Wij willen doorgroeien. Dat is goed voor het bedrijf en de mensen”, aldus Marco van Zijverden, CEO Dutch Flower Group.
FleuraMetz en Dutch Flower Group vinden dat de ketelkosten aan de hoge kant zijn en zien daarin ook een rol van Royal FloraHolland weggelegd. Zij pleiten voor het digitaliseren van de klok, het invoeren van het veilen van vandaag voor morgen, en het doorvoeren van het kostenmaker = kostendrager systeem. „Er zal een plek blijven voor een digitale spotmarket. Vandaag voor morgen zal het veilen aantrekkelijker maken, omdat de inkoopkosten en de logistieke kosten van het veilproces voor ons drastisch omlaag gaan. Op deze manier wordt de klok aantrekkelijker”, aldus Koenen.
Meer lezen over de consolidatieslag bij de handel? Lees het volledige hier.