‘Maffiapraktijken nooit helemaal uit te sluiten’

Volgens VGB-directeur Robert Roodenburg kunnen handelaren het risico op oplichtingpraktijken verkleinen, maar is oplichting nooit helemaal uit te sluiten. VGB en FloraHolland waren op de hoogte van het politieonderzoek naar de oplichtingpraktijken van Italiaanse handelaren op FloraHolland Aalsmeer.

VGB sprak halverwege juni van dit jaar met de politie, vlak na de eerste invallen van de politie in Aalsmeer. „Daarnaast zijn we ook een project gestart Fraudepreventie om handelaren er op te wijzen om risico’s te vermijden. Oplichting uitsluiten kan echter nooit”, aldus Robert Roodenburg. In het project Fraudepreventie van VGB worden nieuwe klanten van handelaren onderzocht. Ook Floridata doet dat. „In het project proberen we zoveel mogelijk informatie bijeen te vergaren in een databank. En dan is er nog geen garantie dat het goed gaat.”

Roodenburg wijst erop dat de praktijken die de Italiaanse maffia heeft gehanteerd al heel oud zijn. Veertig jaar geleden kwam ze al voor. De praktijken zijn ook niet gebonden aan Italië alhoewel ze in Zuid Europa meer zullen voorkomen dan in Noord Europa. Een koper koopt aanvankelijk kleine hoeveelheden, betaalt netjes op tijd, bestelt grotere hoeveelheden en betaalt niet meer en laat zich failliet verklaren. Exporteurs kunnen vervolgens fluiten naar hun geld.

Aangifte
Volgens Het Parool zouden meer dan tien exporteurs aangifte hebben gedaan en zouden er ook bedrijven door de praktijken van de Italiaanse maffia failliet zijn gegaan. Roodenburg weet van een exporteur in Rijnsburg dat het door toedoen van een Italiaanse klant failliet ging. Dit speelde een aantal jaren geleden.

FloraHolland laat weten op de hoogte te zijn van het onderzoek door het Openbaar Ministerie en de politie verwijst voor verdere details naar het Openbaar Ministerie. De bloemenveiling is al langer in samenwerking met politie en justitie bezig om misstanden in de sierteeltsector te voorkomen.

De politie meldde vandaag dat bij een grote operatie van politie en justitiediensten tegen maffiafamilies in Italië gisteren ook vier mannen aangehouden zijn die in Nederland actief waren in de bloemenhandel.

Ze waren eerder dit jaar in Nederland in beeld gekomen in een opsporingsonderzoek naar verdachten van grootschalige oplichting van bedrijven, heling, witwassen en faillissement en btw-fraude. De politie en FIOD deden in maart doorzoekingen in drie bloemenbedrijven in Aalsmeer en zes woningen in Aalsmeer, Amsterdam, Kudelstaart en Rijsenhout.

Failliet
In het onderzoek was gebleken dat oplichters vanuit hun bloemenbedrijven grote partijen bloemen bestellen, maar deze vervolgens uiteindelijk niet betalen. De criminelen lieten hun bedrijven na ontvangst van de leveringen failliet gaan. Hierdoor bleven de bloemenleveranciers achter met schadeposten, die in de duizenden euro´s liepen. Bovendien konden de verdachten in verband worden gebracht met het helen van een enorme partij pallets met dozen vol chocolade.

In het onderzoek is nauw samengewerkt tussen de Nederlandse en Italiaanse politie en justitiële autoriteiten. In de regio Reggio Calabria en Rome leidde het onderzoek tot tientallen arrestaties. In Nederland zijn geen arrestaties verricht.