Maak vaart met de Faillissementswet

Vakbonden en werkgevers doen een beroep op politiek Den Haag om vaart te maken met een wijziging van de Faillissementswet. Deze wijziging geeft bedrijven in financiële nood de mogelijkheid met schuldeisers een dwingend akkoord te sluiten. Faillissement en onnodig verlies van werkgelegenheid en kapitaal kunnen daarmee worden voorkomen, aldus werkgevers en vakbonden.

Op 20 maart stuurde de Stichting van de Arbeid, het overlegorgaan van werkgevers en vakbonden, een brandbrief naar het parlement. “Er zijn situaties waarin ondernemingen verliezen lijden die financiers en/of aandeelhouders niet kunnen delen. Dan is snelheid geboden om te voorkomen dat de onderneming vervolgens in een faillissement terechtkomt,” aldus de Stichting.

Schulden herstructureren
Met de nieuwe wet kan een rechter een ‘dwangakkoord’ opleggen waarmee schuldeisers moeten instemmen. Onder de huidige wet kan een schuldeiser een reorganisatieplan blokkeren, ook al is zijn vordering minder dan alle andere crediteuren die wel met het plan instemmen. De nieuwe Faillissementswet, waar sinds 2013 aan gewerkt is, lag klaar bij de Tweede Kamer voor behandeling begin maart, maar dat werd uitgesteld.

Geen stijging van faillissementen
Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) meldde vandaag dat de coronacrisis nog niet tot een grote stijging van het aantal faillissementen heeft geleid. In de laatste week van maart daalde het aantal failissementen bij bedrijven en instellingen, opmerkelijk genoeg.

Foto: Shutterstock

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties