LTO’er Guus Meis: streven naar nullozing blijft hard nodig

De zuiveringsplicht is een half jaar onderweg. Van ongeveer 60% van de bedrijven is bekend dat ze actie hebben ondernomen. ’Ik ben redelijk tevreden over dit resultaat’, zegt Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving van LTO Glaskracht Nederland. ’Maar we mogen de aandacht voor waterkwaliteit niet laten verslappen.’

Eind juni behandelt de Tweede Kamer de verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit. Voor de glastuinbouw hangt veel af van de navolging van de zuiveringsplicht, die dit jaar is ingegaan. „Gezien de korte voorbereidingstijd ben ik redelijk tevreden over hoe het nu loopt”, zegt Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving van LTO Glaskracht Nederland. „Het is wel zaak dat alle bedrijven op korte termijn voldoen aan de zuiveringsplicht en hun waterstromen op orde hebben. Dat is nodig voor het imago van de sector én het behoud van het middelenpakket.”

Hoe staat het met de navolging van de zuiveringsplicht?
„LTO Glaskracht inventariseerde bij toeleveranciers hoeveel zuiveringsapparaten zijn verkocht, bij mobiele zuiveraars hoeveel contracten zijn getekend, en bij adviesbureaus voor hoeveel kwekers ze de bewijsvoering voor nullozing hebben opgesteld. Daaruit blijkt dat 60% van de glastuinbouwbedrijven actie heeft ondernomen.”

Welke keuze hebben de bedrijven gemaakt?
„De meeste bedrijven hebben het opgelost met individuele of met collectieve zuivering. Die groepen zijn ongeveer even groot. Individuele zuivering zien we vooral bij de grotere bedrijven. Verder is er een beperkte groep die mobiel laat zuiveren en een klein aantal nullozers.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties