LTO Glaskracht: weigering Schouten tot compensatie Ralstonia een hard gelag

LTO Glaskracht Nederland is zeer teleurgesteld over de weigering van landbouwminister Carola Schouten om rozenkwekers die gedupeerd zijn door de bacterie Ralstonia solanacearum financieel te compenseren. „Dit is een hard gelag voor de rozentelers”, aldus voorzitter Sjaak van der Tak. „Geen teler of adviseur had kunnen voorzien dat Ralstonia kon optreden in roos.”

Voor enkele van de getroffen ondernemers heeft de Ralstoniabesmetting volgens de belangenbehartigingsorganisatie tot bedrijfsbeëindiging geleid. Het is voor LTO Glaskracht onverteerbaar dat in de kern gezonde bedrijven failliet gaan door een aantasting van een niet in Nederland voorkomend organisme en de nationale overheid daarbij niet compenseert, zo stelt Van der Tak. In dat kader brengt LTO Glaskracht het stelsel Groene Gewasbescherming actief bij de minister onder de aandacht.

Schouten spreekt weliswaar haar begrip uit voor de situatie van de gedupeerde rozenkwekers, maar komt hun volgens Van der Tak op geen enkele wijze tegemoet, terwijl compensatie op basis van een verordening van de Europese Commissie (702/2014) in dergelijke gevallen wél mogelijk is. „Echter, elke lidstaat besluit zelf om in voorkomende gevallen getroffen bedrijven wel of niet te compenseren. Nederland kiest via de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nu voor de lijn om getroffen bedrijven op geen enkele wijze tegemoet te komen.”

In antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) liet Schouten onlangs weten: „Hoezeer ik ook begrip heb voor de situatie waarin individuele bedrijven zich kunnen bevinden als gevolg van de schade door rechtmatig toegepaste (bestrijdings)maatregelen bij Ralstonia, blijf ik van mening dat dergelijke schade in beginsel behoort tot het normale bedrijfsrisico van een professionele teler”. Ze houdt daarmee vast aan het beleid van haar voorganger, oud-staatssecretaris Martijn van Dam.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bernadette Bijman Kroon
Bernadette Bijman Kroon
6 jaren geleden

Ongelooflijk dat onze minister dit zo beslist! Als de melkveehouderij getroffen wordt door een of andere ziekte, worden die boeren toch ook schadeloos gesteld? Waarom wordt er dan gebruik gemaakt van die regeling voor onze kwekers ! Moeten we als sierteelt niet een keer de barricades op? Het zijn altijd de boeren die hun stem laten horen, met tractors op het Binnenhof en zo. Wij laten ons toch niet weer als slachtvee afvoeren! LTO organiseer een demonstratie !

Jan de Boer
Jan de Boer
6 jaren geleden

Ralstonia stopt niet bij de grenzen van een land en dus ook niet voor de grenzen van de Eu.
Ralstonia is niet per definitie een sierteelt / rozenteelt issue. Het komt ook voor in voedingsgewassen uit landen van binnen en buiten de Eu.
Ralstonia in welk gewas dan ook komt uiteindelijk via de keten in de natuur en als het daar al niet vandaan kwam ??????? Wat en waar is de bron ?

Er is nationaal en internationaal kennis beschikbaar die gebundeld wellicht kan leiden tot een internationale aanpak van dit probleem ! Gesteld dat men dit zou kunnen oplossen ???

In geval men dit niet zou kunnen oplossen dan is het de taak van de minister van landbouw van elk
Eu en niet Eu land de telers te beschermen. Je beschermt uiteindelijk ook de inwoners van een land dat er voldoende voedsel beschikbaar blijft !

Compenseren en gelijktijdig verplichten naar diepgaand onderzoek geeft aan dat de minister verantwoording neemt voor een maatschappelijk probleem.
De bacterie is van ons allemaal.
Of wij vinden een oplossing dat wij met dit probleem kunnen leven en of wij vinden een oplossing dat wij de bacterie kunnen uitroeien. Veredeling in combinatie met hulpmiddelen (natuurlijke of andere )zou deze bacterie en de vele varianten die nog gaan komen beheersbaar kunnen maken.

Door geen verantwoording te nemen toont de minister aan dat zei dit probleem onderschat.
Door geen verantwoording te nemen breng je de sterke internationale agrarische positie van ons land in gevaar.
Nederlandgidsland heeft een naam te verliezen.
Door te compenseren toon je aan dat je ook wilt werken aan de oplossing !
Dan gaan andere landen mee en komen meldingen van Ralstonia gevallen ook binnen. Is tenslotte verplicht gesteld door de Eu, maar er is geen of te beperkte handhaving ! In andere landen bestaat het Ralstonia probleem niet ? Of het bestaat niet, omdat men er geen melding van maakt ?

Het zou daarom verstandig zijn een internationaal congres te organiseren waar de kennis omtrent de problematiek van Ralstonia in beeld komt.
Waar oplossings richtingen gepresenteerd kunnen worden.
Waar specialisten een aanbeveling kunnen geven aan de ministers van Landbouw, zodat je niet alleen de bal terugkaatst, maar je ook de maatschappij laat zien dat je teler en burger in bescherming neemt. Wellicht kunnen wij wetgeving uit het verleden aanpassen en adequaat laten aansluiten bij de situatie van nu en die van morgen en overmorgen.

Door uitwisseling van kennis van eu en niet eu landen zou je mogen verwachten dat je oplossings richtingen kunt formuleren.

Fusarium in de anjers is niet uitgeroeid, maar er is wel kennis en normen hoe je met deze vijand moet omgaan om verantwoord en met zeer beperkte risico’s deze teelt nationaal en internationaal kunt voorzetten.

Navraag en consultatie over dit probleem leert dat men in ons land en daarbuiten wil samenwerken. Wetenschap en praktijk. Voedingsgewas en sierteeltgewas trekken nationaal en internationaal op. Met daarbij als uitgangspunt een duurzame oplossing.

Als bloemenexporteur wensen wij ook in de toekomst over de creme de la creme van Nederlandse rozen te beschikken. Het is in combinatie met andere sierteeltgewassen een paradeplaatje van de bovenste plank.
Dat er ook andere landen zijn die rozen produceren is genoegzaam bekend.

Nu wij eindelijk weer een minister van Landbouw hebben zou je mogen verwachten dat zei de beantwoording van vragen en of had uitgesteld om nader onderzoek te doen of positief had beantwoord. Is het hele plaatje genoegzaam bekend ?

De reactie van de LTO op de afwijzing is te begrijpen, maar dat is niet het eindstation in deze problematiek.

In dat licht is de mogelijke BTW verhoging van 6 naar 9 % al helemaal niet te plaatsen.
Je trekt meer geld uit de sector en als er een probleem is dan kaats je de bal terug.

Er is werk aan de winkel voor de gezamelijke agrarische voedings en sierteeltsector !

Samen sta je sterk en als minister van Landbouw maak je je sterk !

Ik roep de beleidsmakers en de wethandhavers de kennis opgedaan over Ralstonia nationaal & internationaal te delen en dit niet in de burolades te laten verdwijnen.
Deze data kan een doorbraak betekenen naar duurzaam telen, want het onderzoek brengt gelijktijdig ook andere zaken in veredeling 2.0 aan het licht ! Dan haal je winst en voorsprong uit een probleem.

Ik hoop dat de minister op haar besluit terugkomt en dat wij nationaal en internationaal niet het label van bananenrepubliek opgeplakt krijgen. De afwijzing van de minister zonder gebruik te maken van de Eu voorzieningen is hard aangekomen.

Vooruit met de geit !

Mooie sierteelt & gezonde voedings-producten zijn een voorwaarde voor een betere maatschappij !

Maak van Nederland een mooie Horti waar mensen niet alleen consumeren, maar ook de mensen die produceren beschemt !