LTO Glaskracht benadrukt zaterdag dat telers en uitzendbureaus die niet conform de regels omgaan met hun personeel moeten worden aangepakt. De organisatie reageert hiermee op een artikel in De Telegraaf, waarin wordt gesteld dat buitenlandse medewerkers worden uitgebuit. Als enige voorbeeld wordt daarbij een chrysantenkwekerij in het Westland genoemd.
In het artikel wordt het beeld geschetst van een groep van 16 Poolse medewerkers die in een huis van de kweker in Naaldwijk verblijven. De omstandigheden zijn daar zeer pover, met een deels versleten inrichting en een vastgeschroefde thermostaat voor het beperken van de stookkosten. De huur is totaal 5.600 euro per maand, die direct wordt ingehouden op het loon van de medewerkers.
Daarbij heeft één van de Polen met zijn pink in de snijmachine gezeten, waarvan volgens hem de plastic beschermkap was weggehaald. Volgens PolskaPorada, een adviesbureau die Polen in Nederland bijstaat, is dit voorbeeld geen uitzondering. De eigenaar verhaalt van tevens over fysiek bedreiging en seksuele intimidatie.
Jacco Vooijs, voorzitter van LTO Glaskracht Westland, laat in een verklaring weten misstanden met personeel dat werkzaam is in de glastuinbouw af te keuren. De organisatie benadrukt dat alle arbeidsvoorwaarden – van salaris tot en met huisvesting – conform de geldende regels en cao-afspraken moeten worden uitgevoerd. De berichten van De Telegraaf geven volgens de verklaring ‘een schokkend beeld.’
LTO Glaskracht heeft veelvuldig contact met de Inspectie SZW en Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU) die tegen misstanden in de sector optreden. ‘Wij volgen dit nauwlettend en nemen waar nodig actie om de controle-en handhavende instanties hierbij behulpzaam te zijn’, laat de organisatie weten. Ook uitzendbureaus die het met de regels niet zo nauw nemen, moeten volgens LTO Glaskracht worden aangepakt.