Logistieke knelpunten tuinbouwgoederen in beeld gebracht

De tuinbouwbrede Taskforce Logistiek gaat logistieke knelpunten in beeld brengen die ontstaan doordat (lijn)vluchten stilvallen. De tuinbouw maakt immers gebruik van burgervluchten voor transport van tuinbouwproducten. Het stilvallen van (lijn)vluchten raakt direct die in- en uitvoer.

De Taskforce werkt verder aan een lijst met ‘tuinbouwgoederen’ die essentieel zijn om de voedselproductie en -voorziening nu en in de (nabije) toekomst in stand te houden. Die zouden gebruik moet kunnen maken van de Green Lane, corridor voor essentiële goederen.

Gisteren zei landbouwminister Schouten zaterdagavond bij het televisieprogramma Op1 er op Europees niveau alles aan te doen dat grenzen open blijven voor de export van voedsel. „We hebben deze week een aantal situaties gezien dat vrachtwagens aan de grens stonden en er niet doorheen konden. Als je verse producten hebt is dat natuurlijk vreselijk.”

Voor de sierteelt is dat geen oplossing, gaf Schouten aan. Zij denkt wel met het bedrijfsleven mee om te organiseren dat producten die voor de export bestemd waren nu zoveel mogelijk in het binnenland worden afgezet. De minister zegt dagelijks in overleg te zijn met brancheorganisaties om de vinger aan de pols te houden.

Een van de drie taskforce

De Taskforce Logistiek is, samen met de Taskforce Arbeid en Taskforce Financiën, een van de drie taskforces die tuinbouwbreed opereren.  „Mooi om te zien dat het netwerk en structuur van Greenports Nederland in een periode als deze snel en flexibel kan schakelen. En tot eerste resultaten leidt. Samen trechteren we informatie voor een beeld van knelpunten en (te verwachten) schade. Met eensluidende en goed onderbouwde boodschappen zijn er korte lijntjes met de diverse ministeries. Ik vertrouw erop dat we samen in deze crisisorganisatie het een en ander voor elkaar kunnen krijgen voor de ondernemers in onze sector”, zegt Jaap Bond, voorzitter van Greenports Nederland.

Raming eerste schade: 5 miljard euro

In de periode medio maart tot medio mei loopt de schade in de hele tuinbouw al snel op tot circa 5 miljard euro. Zo becijferden de tuinbouworganisaties gezamenlijk. Het bedrag is een optelsom van de schade bij veilingen, de bloemenhandel, het verlies aan afzet bij de bollen- en bomenhandel. Maar ook het wegvallen van de afzet van groenten in de out of home market en de toenemende beperkingen om zaden, jong plantgoed, gewasbeschermingsmiddelen (waaronder ook biologische bestrijders), hommels, meststoffen en materialen voor de kassenbouw internationaal te vervoeren.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties