Live bemiddeling van vraag en aanbod arbeid

Vermoedelijk nog vandaag, 18 maart, komt er een platform online waar vraag en aanbod van personeel live gekoppeld wordt.

Dat meldt Peter Baltus van LTO Nederland tijdens het zojuist gehouden coronawebinar van de Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw. Alle boeren en tuinders die een personeelstekort hebben of juist mensen in dienst hebben waarvoor op dit moment geen werk is, kunnen hun vraag en hun aanbod op dat platform kwijt.

Peter Baltus van LTO Nederland en Liesbeth van der Vegt van Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw praten de sector bij per webinar. Foto: Ton van der Scheer

Nadrukkelijk wordt ook naar andere sectoren gekeken, zoals de horeca en cultuur en evenementen, om aan dit platform mee te doen. “Het is in ieders belang dat de voedselvoorziening overeind blijft. Het is goed om te merken dat andere sectoren deze week zelf al contact zoeken met de tuinbouw. Dit platform maakt dat makkelijker.”

Sector houdt ogen open voor andere platforms

Terwijl onder meer LTO Arbeidskracht – een van de agrarische organisaties die meedoet aan de Taskforce Arbeid – hard werkt aan dat eigen platform, houdt de sector ook de ogen open voor andere platforms die mogelijk nuttig zijn voor het uitwisselen van personeel. “Zoals met alle vragen: zaken kunnen per dag, per uur veranderen. Daarom steken we ook veel energie in het verversen van de rubriek FAQ, Veelgestelde Vragen op werkgeverslijn.nl. Die verversen we een paar keer per dag, zodra er iets nieuws bekend wordt of als er een regeling verandert.”

‘Praat met buitenlandse medewerkers’

Baltus drukt werkgevers op het hart vooral goed door te vragen en te praten met buitenlandse medewerkers die overwegen om naar het eigen land terug te keren. “Kijk of je samen helder kunt krijgen wat ze onderweg te wachten staat. Weten ze dat ze in eigen land misschien eerst twee weken in quarantaine moeten, zoals in Polen? Is er het risico dat ze voor hun eigen grens in Duitsland in een soort niemandsland terecht kunnen komen? Ze mogen niet door naar hun eigen land en ook niet meer terug naar Nederland, waar ze in elk geval werk hebben. Maar wordt ook niet boos op ze als ze toch naar huis en naar hun familie willen. Gedraag je ook dan als een goed werkgever. We hebben ze straks ook weer hard nodig.”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties