‘Wij merken dat de bloemen die we nu oogsten aanmerkelijk korter zijn en minder gewicht hebben dan andere jaren. Weet jij of dat momenteel bij andere gewassen ook zo is?’ Een app aan onze plantenleverancier. Wel handig, dan hoef je zelf niet van de tuin af. Dat moet juist wel? O…
Over grond is veel te doen de laatste tijd. Bodemverbetering is hot. Er klinken waarschuwingen dat de landbouw bezig is de cultuurgrond om zeep te helpen. Intensieve teelten en gebruik van kunstmest zijn op de lange duur desastreus voor de vruchtbaarheid van de bodem. Meer groenbemesting en niet meer ploegen zijn deeltjes van een mogelijke oplossing.
Dat gaat weleens door mijn hoofd als ik in de kas plekken tegenkom waar het niet zo goed groeit. Zijn ook wij de grond teveel aan het uitputten? En ik reken het even snel uit. Er wordt hier nu ruim dertig jaar gekweekt. Doet dat keer vier teelten per jaar. Ja, best intensief. En voornamelijk met chemische meststoffen. Bovendien stomen we jaarlijks. Krijgt het beetje bodemleven dat er is ook nog eens een technisch knock-out te verwerken. Houdt dat niet een keertje op?
Aan de andere kant, we hebben vorig jaar eigenlijk geen klagen gehad. Lengte zat en meer dan genoeg gewicht. Dus ja, wat zou je moeilijk doen? We kennen de zwakke plekken. Waar de pythiumgevoeligheid zit. Of de voorkantjes met fusarium. Een hoogbejaarde wortelduizendpoot. Precisietuinbouw is ons niet vreemd. Hier een beetje potgrond. Daar wat extra Root en Shoot. Uitputten? We vertroetelen onze grond.
Maar waar ik wel aan moest denken, dat Nieuwe Telen. Prachtig natuurlijk dat schermen tegen uitstraling, maar de planttemperatuur is daardoor wel hoger dan voorgaande jaren. We liggen qua snelheid ook voor op toen. En als je dat koppelt aan een lichtarme december, dan is het niet vreemd dat lengte en gewicht achter blijven. Niet gek bedacht toch?
Even later belt de vertegenwoordiger terug. ‘Ja, het klopt hoor, ik kom het overal tegen.’ Asjeblieft. Dan weten jullie ook hoe het komt.