Bij potplantenkwekerij The Green Innovator in Pijnacker draait sinds vier maanden de nieuwe aardwarmtebron. Ondanks de vele ’uitdagingen’ met geothermie is Léon Ammerlaan nog steeds enthousiast over het principe. „Maar er is wel een calamiteitenfonds nodig om makkelijker tegenvallers te kunnen opvangen. Want de werkelijke risico’s van geothermie zijn nu niet te verzekeren.”
Je bent bij de exploitatie van aardwarmte op veel problemen gestuit. Zijn er voldoende mogelijkheden om de risico’s af te dekken?
„Er is niks te verzekeren. Als een boorkop faalt dan krijg je deze vergoed, maar de werkelijke schade kan veel groter zijn, en die wordt niet vergoed. Er is geen verzekering die het hele risico wil dekken. Daar hebben we een calamiteitenfonds van de overheid voor nodig. Stel dat er iets gebeurt en het kost een miljoen om dat te verhelpen. Dan moet je je best gaan doen om de financiering rond te krijgen. Dat kost veel tijd en vooral geld, want de kosten lopen door terwijl je geen inkomsten hebt. Wij hebben 2,5 jaar stil gelegen, dat was niet nodig geweest.”
Er is toch een garantiefonds?
„Er is een garantiefonds voor boringen voor het geval er geen water omhoog komt. Dat dekt echter niet de rest van de problemen. Ik heb gelobbyd voor een calamiteitenfonds, maar dat is niet gerealiseerd. Nog niet. Het hoeft niet gratis te zijn, het gaat om een lening. Maar dan kun je sneller aan de slag. Een bron is alleen iets waard als hij iets produceert. Je zou veel sneller in productie komen. Elke dag die je uit productie bent kost geld. De financiering loopt door, terwijl daar geen inkomsten tegenover staan.”
Lees het hele verhaal komende vrijdag in Bloemisterij 3, of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).