Mooi, teder, sjiek en ontluikend groen zijn woorden die in me opkomen als ik de prachtige takken met de fragiele lichtgroene bollen zie. Gesorteerd op lengte en aantal bollen voert kwekerij Wijfjes ze aan. Pieter Wijfjes en zijn zwager Albert Verhoef zijn de derde generatie van dit ruim 75 jaar oude bedrijf. De eerst drie maanden van het jaar is het bal op de kwekerij!
In januari gaan de eerste Viburnumstruiken in pot naar binnen om in speciaal ingerichte afdelingen in de kas opgewarmd te worden naar minimaal 20°C. De planten reageren zeer enthousiast op deze temperatuur. In de veronderstelling dat het volop voorjaar is, groeien de knoppen in rap tempo uit tot lichtgroene bolletjes. Als ze na circa vier weken de juiste rijpte hebben bereikt, kunnen de eerste takken worden geoogst. Na een paar dagen zijn alle takken van de Viburnum geknipt en kan de struik weer naar buiten. Op deze wijze worden alle vakken uit de kas elke vier tot vijf weken gevuld en weer leeggehaald. De rest van het jaar staan de planten buiten. In het voorjaar en de zomer lopen de struiken uit en vormen takken die in het volgende jaar weer in bloei getrokken kunnen worden.
Het bedrijf is in totaal 70.000 meter groot waarvan twee derde door vijftigduizend Viburnumstruiken in beslag wordt genomen. Op de overige meters worden rode Ilex verticillata en snijhortensia geteeld.
Struik zeven tot acht jaar rendabel
De plant begint als een stekje dat in drie jaar uitgroeit tot een oogstbare struik. Een Viburnumstruik is zeven tot acht jaar rendabel, daarna moet hij vervangen worden. Volgens kweker Pieter Wijfjes moet Viburnum eerst één of twee nachten in de koelcel op water staan met een voorbehandelingsmiddel. Ze kunnen zich dan goed volzuigen en zullen daardoor niet slap gaan hangen. Aan elke bos hangt hij een zakje heestervoeding van Chrysal waardoor de houdbaarheid van de takken zeker tien tot veertien sagen is. Gewone Chrysal voldoet ook goed.
Bewaren in de koelcel op 4 à 5°C is prima, een paar dagen langer is volgens Pieter zelfs beter, ze harden dan nog beter af. Maar hij waarschuwt wel om niet te overdrijven.
Verzorging Viburnum
• Snijd of knip de takken ongeveer 3 centimeter schuin af.
• Zet de takken niet in de volle zon of op de tocht.
• Zet de takken altijd in water met (heester)snijbloemenvoedsel en gebruik schoon kraanwater.
• Gebruik bij voorkeur een glazen vaas die schoongemaakt is met chloor.
• Verwijder de overtollige bladeren, zodat er geen blad in het water staat.
Tekst: Bab Star, Bloemengroothandel Bab Star | Foto’s: Bab Star en Fotostudio GJ Vlekke
Dit artikel verder lezen?
Nog geen abonnee?
Uw voordelen
- Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
- Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
- Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij