Ledlicht geeft geheimen langzaam prijs

Ledlicht stond centraal op het eerste Licht-event van WUR Glastuinbouw en Glastuinbouw Nederland, afgelopen woensdag in Bleiswijk. Er zijn in de afgelopen jaren grote vorderingen gemaakt met de efficiency van de lampen, teeltrecepten en teeltwijze onder de lampen. Maar bij elke nieuwe stap wordt vooral ook duidelijk dat we een heleboel nog niet weten. Aan onderzoeksvragen voorlopig nog geen gebrek.

Hoe lang bestaat substraatteelt al? Veertig jaar? „En we doen nog steeds substraatonderzoek”, zei onderzoeker Arie de Gelder (WUR Glastuinbouw) woensdag 12 februari tijdens het LichtEvent in Bleiswijk. „Het is dus niet zo vreemd dat we van ledlicht nog niet alles weten.”

Geheimen

Ledlicht begint langzaam zijn geheimen prijs te geven als het gaat om de effecten op de fotosynthese van planten. Maar er zijn ook effecten waar nog minder over bekend is: op remming en strekking, op natuurlijke vijanden en bestuivers, op de weerbaarheid van de planten tegen schimmelziekten, op de gewasgezondheid. Trips richt bijvoorbeeld meer schade aan bij planten die onder wit licht groeien dan onder rode leds.

Output licht is verdubbeld

De nieuwste ledlampen hebben een output van 3,6 µmol/J. Dat is bijna het dubbele van de 1,9 µmol/J waarmee HPS-lampen het moeten doen. In het verleden bestonden ledlampen vooral uit rood en blauw, maar sinds een paar jaar is duidelijk dat wit en verrood ook belangrijk zijn.

Het belang van andere kleuren werd onder meer duidelijk in het onderzoek naar alstroemeriateelt onder ledlicht. Wit licht geeft een lagere productie in alstroemeria. Met verrood licht ligt de productie juist hoger, maar wordt de bladkwaliteit minder. „We hebben daarom gekozen voor een compromis”, vertelde onderzoeker Kees Weerheim tijdens de rondgang langs de proeven. „Overigens hebben drie van de vier onderzochte alstroemeriarassen een ander optimaal spectrum.”

Lichtrecept verschilt per teelt

Dit is een algemeen beeld: het beste lichtrecept is voor elke teelt anders. Deels komt dat doordat er meer mogelijk is met leds. Son-T heeft één spectrum en daar moet de teler het mee doen, terwijl bij ledlicht allerlei kleurvariaties mogelijk zijn. Aan de andere kant is het spectrum van ledlampen veel smaller dan van Son-T, dus het is logisch dat er meer maatwerk nodig is. De meeste telers hebben hybride, daarbij komt het niet zo nauw. Bij full led is dit maatwerk echter nodig.

De conclusie: Ledlicht is een systeemsprong. Het is niet alleen een kwestie van nieuwe lampen ophangen, maar ook van een nieuwe manier van telen.

Meer over het Licht-event in Bloemisterij 8 van vrijdag 21 februari.

 

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties