Royal FloraHolland evalueerde met kopers en kwekers de pilot landelijk veilen van snijanthurium. Het succes valt of staat met een gunstig effect op de prijsvorming, vinden partijen. De pilot kon niet keihard aantonen dat de prijzen met landelijk veilen hoger en stabieler zijn. Erwin de Bont, programmadirecteur: „De perceptie van kwekers is heel positief. Ik denk dat het daarom te doen is.”
Het is een bijna onmogelijk te beantwoorden vraag. Leidt landelijk veilen tot hogere prijzen voor bloemen en planten? Het is tegelijkertijd de belangrijkste voorwaarde voor het slagen van landelijk veilen. Het succes van landelijk veilen valt of staat met een gunstig effect op de prijsvorming. Kwekers wensen een hogere en stabielere prijs, kopers een stabielere prijs.
Perfecte plaatje
In de pilot met snijanthurium heeft RFH het keiharde bewijs niet kunnen leveren voor een betere en stabielere prijs, weet Erwin Sneiders. Hij is marketing researcher bij RFH en evalueerde met kopers en kwekers de pilot. „Door een gebrek van de systemen in Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg konden we het perfecte plaatje, volledige concentratie van vraag en aanbod, niet simuleren.”
Het is nodig dat RFH vaart maakt met het volledig harmoniseren van het dealmaking- en logistiek proces tussen de RFH-locaties’, luidt een van de aanbevelingen van Sneiders in zijn rapport. (..)
Welke veranderingen voert de veiling door om landelijk veilen aantrekkelijk te maken voor de kleinere kopers? Hoe verliep de logistiek van de geveilde snijanthuriums tussen de exportvestigingen?
Lees het volledige artikel over de pilot landelijk veilen in de Bloemisterij van week 9. Hebt u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel via mijnbloemisterij.nl in het digitale magazine van de Bloemisterij.
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.