‘Landbouw zonder chemie is een prachtige theorie’

    ‘Wanneer komen de beestjes?’ Ik snak er naar. Denk je de winter schoon door te komen, zie je in januari al luis in je gewas. Moet je in allerijl gaan spuiten met Actara. ‘Donderdag, dan ga ik ze meteen uitzetten!’ Gelukkig.

    Als de aphidius- en aphidoletesflessen worden bezorgd die donderdag sta ik net op het punt te vertrekken naar Koppert BV in Berkel en Rodenrijs. Daar wordt een conferentie gehouden getiteld ‘Landbouw zonder chemie’. Samen met zo’n 175 andere deelnemers dompel ik me onder in workshops over preventie, medicijnkasten en ketenvorming. Teneur van de dag is dat we meer aandacht moeten geven aan de bodemweerbaarheid en dat chemisch ingrijpen pas mag als alle andere oplossingen geen soelaas hebben geboden.

    Tussendoor wordt me duidelijk dat het nog niet eenvoudig is om Europese regels ten aanzien van gewasbescherming te maken of te verbouwen. Vooral de groene middelen moeten het ontgelden. Die staan achterin de rij om beoordeeld te worden, met als gevolg dat het moeilijk is om ze beschikbaar te krijgen in teelten. En dat terwijl de milieubelasting van juist dat soort middelen laag is. Stroperig, dat woord blijft bij me hangen als ik aan Europa denk.

    Wat op deze door Foodlog georganiseerde dag minder goed uit de verf komt, is waar boeren en tuinders in de praktijk tegenaan lopen. Landbouw zonder chemie, bodemweerbaarheid, kringlooplandbouw, ’t is prachtige theorie. Maar wie heeft het lef om zijn bedrijfsvoering om te gooien? Dat vraagt een berg vertrouwen! Lukt het wel op de manier die deskundologen je voorspiegelen? Hoeveel maagzweren levert het op als je ziet dat het niet vanzelf gaat? Houden we de insecten wel onder de duim met natuurlijke vijanden? Hoe bestrijden we pathogenen zonder fungiciden? En de hamvraag: Worden onze inspanningen voor het milieu uiteindelijk wel betaald?

    Een week later zit ik bij MPS in De Lier voor uitleg over de nieuwe registratietool. Ik krijg foto’s geappt van takken met luis. ‘Ik spuit vandaag 7 vakken met Teppeki!’

    Zonder chemie…

    Kees van Egmond

    Lees hier meer columns van Kees

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties