In de land- en tuinbouw wordt 24% van het overwerk niet betaald. Daarmee scoort de sector het best van de twaalf onderzochte sectoren door TNO in opdracht van de FNV.
Ruim de helft (56%) van de medewerkers met functies op vmbo-niveau moeten wel eens overwerken, waarvan 17% onbetaald blijft. Op mbo/havo-niveau liggen deze percentages op respectievelijk 62 en 21% en op hbo/wo-niveau op 62 en 70%. Wanneer al het onbetaald overwerk zou worden omgezet naar betaald werk, dan levert dat in de land- en tuinbouw 1.800 fulltimebanen op.
Landelijk beeld
De 7 miljoen werknemers in Nederland verrichten jaarlijks voor ruim 20 miljard euro aan onbetaald overwerk. Omgerekend werken werknemers in Nederland ruim 3 uur per week onbetaald over – in geld uitgedrukt is dat per werknemer een bedrag van 3.200 euro per jaar. Vooral de hoger opgeleiden laten zich niet onbetuigd: van hen werkt bijna 74 procent onbetaald over. Bij mensen met lagere opleidingen is dat 29 procent. Bij hen wordt overwerk vaker doorbetaald.
Wanneer al het onbetaald overwerk zou worden omgezet naar betaald werk, dan levert dat bijna 300.000 extra fulltime banen op. Volgens FNV zou de officiële werkloosheid in één klap voor meer dan de helft zijn opgelost. Daarom pleit de vakbond ook voor ‘meer mensen aan te nemen in echte banen’. Om structureel onbetaald overwerk aan te pakken, wil de FNV dat contracten worden uitgebreid of dat er meer mensen worden aangenomen.