Laat Groningen de gasprijs voor de lange termijn verder dalen?

Ook de afgelopen week is de prijs voor de lange en korte termijn gas gedaald. De korte termijn fluctueerde per dag wat meer dan de lange termijn, maar het ziet er naar uit dat de kleine vraag naar gas als gevolg van de milde weersomstandigheden het gehele sentiment dalend beïnvloeden. De opslagbergingen zijn tot op heden nog maar gedeeltelijk aangesproken.

Het nieuws rond de gaswinning in Groningen lijkt tot op heden nog geen grip te krijgen op de gasprijzen. Het nieuws uit Groningen kan ook betekenen dat de prijs van gas voor de verre lange termijn juist gaat dalen, omdat er serieus werk gemaakt lijkt te gaan worden van andere mogelijkheden om de Nederlandse warmtebehoefte in te vullen.

Hierbij kan je denken aan restwarmte van de industrie voor de verwarming van middelgrote bedrijven en eventueel in de toekomst zelfs woningen. Ook worden er serieuze plannen gemaakt voor de productie van waterstof voor gebruik door de grote industrie. De wet wordt aangepast, waardoor bij de bouw van nieuwe woningen het niet meer verplicht is om een gasaansluiting te realiseren.

Het Russische bedrijf Novatek is begonnen met het exporteren van LNG uit Yamal in het noordpoolgebied. Het is in veel opzichten een baanbrekend project. Het zet Rusland op de kaart als LNG-exporteur. De Russische regering ziet het als een eerste stap voor Rusland als toekomstig grootste LNG-speler ter wereld, en het vormt een uitdaging voor Gazprom.

Yamal LNG richt zich op levering van LNG aan Azië, vanwege Arctische omstandigheden is dit echter alleen mogelijk tijdens de zomermaanden. Gedurende het resterende deel van het jaar neemt Yamal LNG een langere leveringsroute via Europa in beslag. Een dergelijke beschikbaarheid van Yamal LNG in Europa tijdens de koude periode is een goed voorteken voor de Europese markt en het streven van de EU naar energiezekerheid en diversificatie van het aanbod.

Maar dit is niet veel goeds voor de positie van Gazprom in Europa, omdat de lijst met concurrenten gaat uitbreiden. Naast Noorwegen, Qatar en de VS gaat de markt ook een tweede Russisch bedrijf opnemen. Het lijkt erop dat de winst van Novatek het verlies van Gazprom kan worden – zo niet het verlies van Rusland – in Europa en mogelijk ook daarbuiten.

Elektriciteit
Door gunstige windomstandigheden is de prijs van elektra voor de korte termijn laag te noemen. Voor de lange termijn is ook een lichte daling te zien geweest mede veroorzaakt door kleine prijsdalingen van kolen en aardgas. De stijging van CO² emissierechten is een tegenwicht geweest voor de daling van de termijnprijzen, zonder de stijging van de emissierechten had daling voor de lange termijn significant groter geweest.

De Franse president Macron meldde vorige week de voorgenomen termijn voor het sluiten van alle steenkoolcentrales in te korten met twee jaar. De sluiting staat nu gepland voor 2021. Het vorige besluit om dit in 2023 te realiseren was genomen door zijn voorganger Hollande.

In Nederland zijn afgelopen jaar 3 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is bijna 60% meer dan een jaar eerder. De toename zou onder meer te danken zijn aan de blijvende prijsdalingen en groeiende bewustwording bij zowel consumenten als bedrijven. Voor bedrijven is het succes ook te danken aan de SDE+-maatregel.

Er liggen bij meer dan een half miljoen huishoudens zonnepanelen op het dak. Dat is te verklaren doordat stroom uit zonnepanelen goedkoper is dan stroom uit het net. Zonnepanelen gaan 25 jaar mee en worden in 5 tot 7 jaar terugverdiend. Gemiddeld worden in 2017 bij een huishouden 12 zonnepanelen geplaatst. Dit aantal zonnepanelen dekt 80% van het gemiddelde stroomverbruik en kost gemiddeld 4.300 euro (inclusief btw en installatie). Zonne-energie is op dit moment nog maar goed voor 2,2% van de elektriciteitsproductie.

Olie
De productie van ruwe olie in de Verenigde Staten steeg met 128.000 vaten per dag tot 9,878 miljoen, meldde de EIA (Energy Information Administration). Het EIA ziet de Amerikaanse olieproductie in de loop van 2018 oplopen naar meer dan 10 miljoen vaten, waarmee de Verenigde Staten de grootste olieproducent ter wereld zouden worden.

Deze stijging van de productie kon niet voorkomen dat de voorraad slonk met 1,1 miljoen vaten ruwe olie. Dit was reden voor een forse stijging van de olieprijs mede veroorzaakt door uitspraken van Saoedi-Arabië over het continueren van de productiebeperkende afspraak met Rusland voor mogelijk enkele jaren. Investeerders gaan er wel vanuit dat de prijs door sentimenten overgewaardeerd geraakt is.

Het Britse oliebedrijf BP gaat de Irakese regering helpen om de olieproductie in de regio rondom Kirkuk op te voeren, meldt persbureau Bloomberg. Irak heeft in oktober de olievelden in het noorden van het land bij Kirkuk heroverd van de Koerden en wil nu de productie weer herstellen. Daarom heeft het land een overeenkomst met BP gesloten om de productiecapaciteit te verhogen naar 700.000 tot 750.000 vaten olie per dag. Momenteel hebben de velden een dagcapaciteit van 450.000 vaten.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties