’Laat die meisjes gewoon huisvrouw worden’

    Begin twintigste eeuw was dit de heersende teneur onder de Nederlandse bestuurders. Het citaat staat zelfs letterlijk in de correspondentie tussen de toenmalige onderwijsinspecteur en de minister van Landbouw. Toch wist Jacoba Hingst in 1907 een tuinbouwschool voor meisjes op te richten. Frans Holtkamp schreef er een boek over.

    Huis te Lande, zo heette de school in Rijswijk waar meisjes het groene vak onder de knie konden krijgen. Jacoba Hingst, een dame van goede komaf, gebruikte haar hele vermogen om de school van de grond te krijgen en meisjes een ander toekomstperspectief te bieden dan huisvrouw. In de tijd dat zij directrice was, gingen de leerlingen na hun schooltijd aan de slag op kwekerijen, proefstations, in bloemenzaken en botanische tuinen.

    Vier opeenvolgende directrices stonden zo’n tachtig jaar aan het roer van de school. Nadat Frans Holtkamp één van hen interviewde voor de Rijswijkse Historische Vereniging, raakte hij geïntrigeerd door de school en dook in het vele archiefmateriaal. Het boek Huis te Lande, vrouwen in de tuinbouw is het resultaat.

    Vrouwemancipatie
    Het boek gaat niet alleen over het tuinbouwonderwijs, maar is vooral ook een boek over vrouwenemancipatie. „Huis te Lande heeft bijgedragen aan een betere positie van de vrouw in de groensector. Die betere positie is overigens zeer gevarieerd, de portretten van oud-leerlingen illustreren dit. Zo is de één hortulanus geworden, de ander tuinontwerper en een volgende uitvaartbloemiste. Als er één ding is dat het boek laat zien, is dat je met groen ontzettend veel kanten op kunt.’’

    In Tuin en Landschap 24 staat een uitgebreid interview met Frans Holtkamp. Daarin vertelt hij wat de school nog verder uniek maakte. U kunt dit hier digitaal lezen (met inlog). Het boek is te bestellen via www.historischeverenigingrijswijk.nl en kost €20.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties