LTO wijst op nadelen van Wet aanpak schijnconstructies

    LTO Nederland staat achter de aanpak van schijnconstructies rond de inzet van buitenlandse werkkrachten. In een brief aan Kamerleden wijst ze echter op de nadelen van de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) voor zowel werkgever als werknemer.

    Grootste doorn in het oog van de brancheorganisatie zijn de nieuwe regels voor uitbetaling van het minimumloon. Die leveren nadelen op voor goedwillende werkgevers en werknemers.

    Niet meer verrekenen
    Bij werknemers die het minimumloon verdienen, mag de werkgever voortaan geen inhoudingen of verrekeningen toepassen. Zo moeten bijvoorbeeld premies voor zorgverzekering en kosten van huisvesting op een andere manier worden verrekend.

    LTO wijst erop dat in de land- en tuinbouw dergelijke inhoudingen op het loon van arbeidsmigranten nu met wederzijdse instemming geregeld plaatsvinden. Ze zijn transparant op de loonstrook aangegeven en administratief eenvoudig uitvoerbaar voor alle betrokken partijen.

    Incasso- en debiteurenrisico

    Onrechtmatige en te hoge inhoudingen door werkgevers wijst LTO af. „Door de voorgestelde aanscherping van de regels ontstaat echter in de praktijk van alledag een incasso- en debiteurenrisico. Zeker als het om een groter medewerkersbestand gaat”, schrijft LTO-voorzitter Albert Jan Maat aan de Kamer.

    Hij noemt ook het gevaar dat minder buitenlandse werknemers een ziektekostenverzekering zullen afsluiten, uit onwetendheid of bewuste calculatie. Wanneer verzekering en premiebetaling met instemming van de werknemer via de werkgever lopen, is dat risico er niet. Bovendien zal de aan- en afmelding zorgvuldiger verlopen.

    Bron: Vakblad voor de Bloemisterij