LTO: ‘Verduurzaming niet gebaat bij actie Greenpeace’

    „De actie bijensterfte van Greenpeace werkt contraproductief waar het gaat om een verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw. Bovendien is het zeer de vraag in hoeverre de bij, en biodiversiteit in het algemeen, ermee gebaat is.”

    Dit zegt Joris Baecke, portefeuillehouder LTO Plantgezondheid, in een reactie op de actie van Greenpeace richting supermarkten.
    De noodzaak om duurzamer te produceren in de Nederlandse land- en tuinbouw staat wat LTO betreft buiten kijf. Biodiversiteit en een gezonde bodem, water en lucht zijn de basis van een duurzame agrarische sector, aldus Baecke. ,,We hebben daar zelf alle belang bij, dus gaan we geen enkel overleg uit de weg om nog duurzamere gewassen te kunnen produceren. Dat geldt ook voor dit rapport. Als we nog scherper aan de wind kunnen zeilen, zullen we dat doen.”
    De verbanden die Greenpeace echter één op één legt, worden wetenschappelijk niet of onvoldoende ondersteund, constateert de LTO-bestuurder. Hij zou het veel nuttiger vinden als Greenpeace samen met telers een echte bijdrage probeert te leveren aan verduurzaming van gewasbescherming in plaats van een kruistocht tegen afzonderlijke middelen.

    Actieprogramma Bijengezondheid
    Baecke wijst er op dat het ruim twee jaar geleden aangeboden Actieprogramma Bijengezondheid niet alleen door LTO is ondertekend, maar ook door Greenpeace. ,,Bijen en andere insecten moeten worden beschermd. Het actieprogramma grijpt aan op niet één, maar alle factoren die bijdragen aan bijengezondheid. Als sector investeren wij er ook in. Met de vandaag gestarte actie ondermijnt Greenpeace deze inspanningen en belemmert zij juist verduurzaming van plantaardige productie.”

    Bron: Vakblad voor de Bloemisterij