LTO Glaskracht Westland is tevreden over de structuurvisie Westland die 17 december unaniem door de gemeenteraad van Westland is vastgesteld. Dat zegt voorzitter Jos van der Knaap van de brancheorganisatie.
Als punt van zorg noemt Van der Knaap enkel het feit dat de gemeente in de visie spreekt over ’onderscheidende glasgebieden’. „De gemeente maakt onderscheid tussen een binnenring waarin je de oudste bedrijven vindt, een gebied dat zich organisch heeft ontwikkeld, en een buitenring met meer moderne bedrijven die in de afgelopen twintig jaar zijn gebouwd. Wat ons betreft, hoef je dat onderscheid echter niet in een visie vast te leggen.”
Van der Knaap vreest dat bedrijven in de binnenring daardoor mogelijk in hun groei belemmerd zullen worden. „Volgens ons kun je in die binnenring echter best nog tot herstructurering komen waardoor bedrijven zich kunnen blijven ontwikkelen. Daarom zullen wij als eerste voor hen in de bres springen als mocht blijken dat de gemeente uitbreidingsplannen niet toestaat.”
Waterberging
LTO Glaskracht is blij met de opstelling van de gemeente rondom waterberging. Waar in het verleden nog werd uitgegaan van het reserveren van grote aantallen hectares voor grootschalige open waterberging, kiest de gemeente nu voor collectieve en centrale gecombineerde piekwaterbergingen én gietwaterbassins. Ook is er ruimte voor andere innovatieve vormen van waterberging. Plannen uit het verleden om kwekers met nieuwbouwplannen grond om niet te laten afstaan voor waterberging zijn daarmee van de baan.
In de structuurvisie Westland staat hoe Nederlands grootste glastuinbouwgemeente zich naar 2025 toe wil ontwikkelen als leefbare, toonaangevende, goed bereikbare en duurzame greenport. Ook is er een doorkijk naar 2040. De visie is op initiatief van de gemeenteraad opgesteld, na een brede consultatieronde met bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, raadsleden en het college van B & W.