LTO Glaskracht Nederland beoogt dat over 10 jaar 25% van de sierteeltbedrijven gecertificeerd is op een hoog duurzaamheidsniveau. Hetzij biologisch of via de keurmerken Milieukeur en MPS. Dit bleek op 22 december tijdens een bijeenkomst van de brancheorganisatie en SMK om het label Milieukeur nieuw leven in te blazen.
Op dit moment voert geen enkele bloemisterijkweker Milieukeur, voornamelijk omdat het geen internationale uitstraling heeft. Beide organisaties willen hierin verandering brengen en polsten daarom snijbloemen- en potplantentelers.
Zij brainstormden over de huidige criteria en in hoeverre die van de praktijk staan. Om daar toch een beter inzicht in te krijgen, gaan enkele snijbloementelers zich buigen over de regels voor gewasbeschermingsmiddelen en vergelijken met hun eigen praktijk. Daarna nemen ze de overige thema’s binnen het label onder de loep, te weten energie, meststoffen, lichthinder, hygiëne, werkomstandigheden en verpakkingen.
„In de loop van het voorjaar willen we een pakket met criteria op tafel te hebben dat haalbaar en realistisch is voor zo’n 15% van alle siertelers. Wij brengen dat in als advies aan het College van Deskundigen van SMK”, meldt Helma Verberkt, specialist plantgezondheid.