LEI Wageningen UR verwacht dat kredietunies – coöperatieve samenwerkingsverbanden waarbij mkb-ondernemers elkaar financieren – de komende jaren hun opgang zullen maken in de tuinbouw. Dat zei algemeen directeur Laan van Staalduinen op 23 juni bij de presentatie van het Landbouw-Economisch Bericht 2014.
De tuinbouw is volgens het LEI naarstig op zoek naar alternatieve financieringsvormen nu banken – als gevolg van de zogeheten Basel III-akkoorden – steeds kritischer worden en minder geld uitlenen aan ondernemers. Andere financieringsvormen, zoals crowdfunding, worden inmiddels op kleine schaal toegepast in de tuinbouw, signaleert het instituut.
Van Staalduinen verwacht dat ook kredietunies, nu vooral in opkomst in de VS, Groot-Brittannië en Polen – de komende jaren hun intrede zullen doen in de Nederlandse tuinbouw. Bij deze vorm van financiering, aanvullend op bancaire leningen, investeren vermogende (oud)ondernemers in bedrijven van collega’s via een coöperatieve organisatie. Verwacht wordt dat banken hierdoor ook sneller bereid zullen zijn geld te lenen. In Nederland functioneert al een aantal kredietunies, maar nog niet in de agrosector.
Meer vreemd kapitaal
Het LEI signaleert verder dat agrarische bedrijven door de jaren heen steeds meer vreemd kapitaal zijn gaan aantrekken. Redenen daarvoor zijn onder meer schaalvergroting en verduurzaming van de productie onder invloed van maatschappelijke eisen. Van Staalduinen noemt het zorgelijk dat het juist onder deze omstandigheden lastig voor bedrijven is geld te lenen bij banken. „Als deze situatie bijvoorbeeld nog vijf jaar aanhoudt, zal er steeds minder worden geïnvesteerd, wat negatieve gevolgen zal hebben voor de positie van de sector.”