Het kwekersrecht op bloemen en planten dat door de EU is verleend staat in de VK mogelijk op de tocht door Brexit. CIOPORA, de internationale organisatie voor veredelaars, doet haar best om de overgang van het kwekersrecht na het post-Brexit tijdperk naadloos te laten zijn.
Bijna alle belangrijke sierteeltproducten en fruitvariëteiten die in het Verenigd Koninkrijk geteeld en geconsumeerd worden zijn beschermd door kwekersrecht. Volgens Dr. Edgar Krieger, secretaris-generaal van CIOPORA zou Brexit een bedreiging kunnen vormen voor de tuinbouw van het Verenigd Koninkrijk als het kwekersrecht niet getolereerd wordt na de exit datum van 30 maart 2019. Daarom vertegenwoordigt CIOPORA de belangen van de veredelaars en assisteert ze de overheden om de overgang goed te laten verlopen.
Eind 2016 waren er 25.150 variëteiten in de EU beschermd door kwekersrecht. In 14.000 gevallen hiervan gaat het om sierteelt of fruit. Aangenomen wordt dat in maart 2019 27.000 variëteiten door kwekersrecht beschermd zijn in de EU. CIOPORA ijvert ervoor om veredelaars te verzekeren dat hun beschermde variëteiten ook na Brexit beschermd zijn in het Verenigd Koninkrijk voor de duur die veredelaars was toegezegd.
Het ziet ernaar uit dat na Brexit veredelaars bij zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk kwekersrecht moeten aanvragen als ze in beiden gebieden bescherming willen.
Een praktisch probleem voor de toekenning van kwekersrecht is dat in het onderzoek naar onder andere het onderscheid van nieuwe variëteiten het Verenigd koninkrijk een cruciale rol speelt. Ze is belast met meer dan 850 soorten. Voor meer dan 650 soorten is er geen alternatieve onderzoeksinstelling in de EU.