‘Kwekers mogelijk slachtoffer nieuwe importheffingen Trump’

President Donald Trump wil het bijna onmogelijk maken voor Amerikaanse bedrijven om bepaalde goederen uit de Europese Unie te importeren door een zeer sterke verhoging van importtarieven. Deze maatregel is slecht nieuws voor Nederlandse bloemenkwekers, die vorig jaar bij elkaar voor meer dan 300 miljoen euro naar de Verenigde Staten exporteerden. Dit schrijft het AD.

Het plan om een invoertarief van 100 procent te heffen op circa negentig Europese producten komt volgens Business Insider volgende week woensdag op tafel. Dan houdt een comité van het Amerikaanse Congres een hoorzitting met de Amerikaanse vertegenwoordiger voor de buitenlandse handel.

Op de lijst staan producten zoals Italiaanse scooters en Franse roquefortkaas en ganzenlever, maar bijvoorbeeld ook tomaten, varkensvlees, uien, paprika’s en bloemen. Nederland is een grote exporteur van deze vijf producten. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat Nederland vorig jaar in totaal voor 14 miljard euro aan goederen exporteerde naar de VS. Nederlandse bloemenkwekers exporteerden in 2014 voor 328 miljoen euro aan bloemen en planten naar het land.

Desastreus

Robert Roodenburg, directeur van de belangenbehartiger voor Nederlandse bloemen- en plantenhandelaars VGB, denkt dat het Amerikaanse plan vooral voor gespecialiseerde bloemenkwekers desastreuze gevolgen kan hebben. ,,Het zal absoluut een tegenslag zijn voor de Nederlandse export. Bij een heffing van 100 procent kun je er net zo goed mee ophouden, omdat het dan onmogelijk wordt om de concurrentie aan te gaan met partijen die dat niet hoeven te betalen.”

Degenen die het hardst getroffen worden, zijn volgens Roodenburg de Nederlandse kwekers die zich specialiseren in de Amerikaanse markt. ,,Die zullen personeel moeten ontslaan of misschien zelfs het faillissement moeten aanvragen. Het is namelijk niet zo simpel als de focus verleggen naar een ander land. Daar is de bloemenmarkt te verzadigd voor.”

Hormonen

Bernd Lange, de sociaal-democratische handelsrapporteur in het Europees Parlement, zegt tegenover Politico ook bezorgd te zijn over de nieuwe ontwikkelingen. ,,Blijkbaar is de bereidheid om een dialoog aan te gaan niet langer een gegeven aan Amerikaanse zijde. Dit is een teken dat we een nieuw tijdperk in gaan.”

Ook economisch hoogleraar Marcel Timmer maakt zich zorgen over aankomende maatregelen. ,,Als klein land is Nederland enorm gebaat bij open grenzen en vrije handel. Het was de aantrekkende export die ons land enkele jaren terug uit de crisis trok.” Volgens Timmer kunnen we een bekoelde handelsrelatie met de VS, de grootste buitenlandse investeerder in ons land, moeilijk erbij hebben omdat onze economie al risico loopt door de Brexit.

Het voorstel voor de hogere importheffingen werd afgelopen jaar ingebracht door de Amerikaanse vleesindustrie, die al 20 jaar steggelt over het feit dat de EU de import weigert van Amerikaans vlees dat is behandeld met hormonen. Dit zorgde eerder al voor maatregelen tegen Europese producten, waardoor de import van de getroffen EU-producten daalde van 130 miljoen dollar in 1998 tot minder dan 15 miljoen dollar in 2008, aldus een rapport van de Amerikaanse overheid.

Bron: AD