Een hele lichte dalende tendens. Dit was het recept voor de lange termijnprijs gas de afgelopen week. Door de tegenvallende windkracht was er nog wel extra vraag naar gas uit de hoek van de elektriciteitsproducenten. Daartegenover was er extra aanbod in Europa door transport vanuit het Verenigd Koninkrijk van LNG en gas via de Interconnector. Verder kenmerkte de afgelopen week zich door het ontbreken van veel handelsactiviteit.
Voor de korte termijnprijs was de daling aanzienlijker. Het laagste niveau van het jaar is bijna bereikt en de afgelopen week kwam de daling uit op een halve eurocent per kuub en lag de dagprijs net onder de 14,5 eurocent per kuub.
Elektriciteit
De afgelopen week was er sprake van een lichte daling van de steenkoolprijs. Toch blijft de prijs relatief hoog. Verantwoordelijk hiervoor is China. China heeft het afgelopen half jaar ruim 23 procent meer steenkool geïmporteerd dan dezelfde periode van het vorige jaar. Dit valt te verklaren door een beperkte binnenlandse productie en de goedkopere steenkool buiten China.
De daling van de steenkoolprijs maakte het mogelijk dat de lange termijnprijs van elektriciteit heel licht daalde. Vorige week waren de voorzichten voor de korte termijnprijs een dalende, aangezien meer wind werd verwacht. De windkracht viel uiteindelijk tegen afgelopen week waardoor de gemiddelde APX-prijs niet de mogelijkheid had flink te dalen. Daarnaast is de offpeak-prijs redelijk hoog en zit dicht in de buurt van de peak-prijs. Dit wordt veroorzaakt door de relatief hoge steenkoolprijs.
Olie
De lichte daling van de olieprijs die vorige week aan de orde was door de ‘onrust’ over de lopende productiebeperkende afspraken, verdampte enigszins halverwege de afgelopen week. Reden hiervoor was een flinke daling van de Amerikaanse voorraden. Voordat de officiële cijfers bekend werden melde het American Petroleum Institute (API) een daling van de voorraden te verwachten. Uiteindelijk bleek de daling fors te zijn, bijna 8 miljoen vaten. In tegenstelling tot de cijfers van de dalende Amerikaanse voorraden spreekt het Internationaal Energie Agentschap (IEA), afgelopen donderdag in het gepubliceerde maandrapport over de oliemarkt, van een nog altijd niet zichtbare afname van de wereldwijde olievoorraden. Volgens het IEA neemt de discipline van de OPEC-leden, inzake de productiebeperkende afspraken, af. Daarnaast is de productie in Nigeria en Libië gestegen. Deze twee OPEC-landen zijn vrijgesteld van productiebeperkende maatregelen wegens interne onrust aldaar.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.