Het is niet alleen waar Royal FloraHolland achter staat, maar belangrijk voor de gehele sierteeltketen: meer transparantie. Daar zijn veel belanghebbenden het erover eens gezien afspraken gemaakt binnen Floriculture Sustainability Initiative (FSI). Een middel om daar te komen is milieuregistratie en milieucertificering. Maar verplichten? De veilingorganisatie meent van wel. Corona heeft die koers niet doen veranderen of vertragen.
Met die taak is onder meer duurzaamheidsmanager Stefanie Miltenburg met het Regieteam Duurzaamheid belast. In het team zitten ook kwekers, waarvan enkele uit de ledenraad. Volgens haar hebben kopers behoefte aan betrouwbare informatie die te borgen is met milieuregistratie. Digitaal en gecontroleerd wel te verstaan, oftewel via een milieucertificaat. „Met een milieucertificaat heb je de noodzakelijke transparantie in handen die de markt eist”, benadrukt de duurzaamheidsmanager.
Op dat standpunt staan lang niet alle telers. Zeker niet de telers die daarover communiceren via de Facebookgroep ’Kwekers tegen VERPLICHTE certificering’, waaronder Jan Star, Wim de Jong, Paul Rewijk en Edith van der Salm. Kosten, tijd en niet-uniforme eisen van klanten zijn veelgenoemde argumenten van telers die zich verzetten tegen verplichte registratie en certificatie. Dit is ook verwoord in de randvoorwaarden die de ledenraad van FloraHolland stelt om zich achter deze koers te scharen. In de praktijk zijn telers sceptisch of deze randvoorwaarden op tijd worden gerealiseerd om er op in te kunnen spelen. „Zodra certificering bijvoorbeeld een meerprijs oplevert, staan we vooraan in de rij”, uit Paul Rewijk.
Dat tegen verplichte certificatie behoorlijke weerstand komt van met name kleine kwekers snapt Geert op ‘t Hof, lid van het Regieteam Duurzaamheid van Royal FloraHolland ook goed, ook al heeft hij er geen grote moeite mee. „Uiteindelijk honderden euro’s betalen voor registratie en certificatie is veel moeilijker op te brengen voor kleine dan grote kwekers. Zeker als daar geen meerprijs tegenover staat en niet elke handelaar er belangstelling voor toont.”
Hoever zijn keurmerken?
Een van de vier randvoorwaarden die de Ledenraad van Royal FloraHolland heeft gesteld om zich achter verplichte milieuregistratie en -certificatie te scharen is dat naast MPS er minstens één alternatief moet komen voor zowel registratie als certificering. Alternatieven moeten voldoen aan de FSI-criteria en moeten betaalbaar en gebruikersvriendelijk zijn.
MPS voldoet met haar vernieuwde MPS ABC met onder meer een nieuwe online toepassingsregistratie aan de randvoorwaarde. Een derde van de 3.000 telers die MPS-ABC voeren, zijn overgestapt. Harold Beek, Deputy Director MPS, is niet ontevreden over het verloop. Het hangt sterk af van de manier waarop telers nu al registreren hoe tegen de overstap wordt aangekeken. „Natuurlijk loopt dat niet bij iedereen soepel, maar met begeleiding geeft het voor de meeste telers niet al te grote problemen. Sommigen reageren ook uiterst positief. Dat het gebruiksvriendelijker is en dat ze met de nieuwe registratiesystematiek nu ook een managementtool in handen hebben.”
On the way to PlanetProof is nog niet zover. PlanetProof is een systeem gebaseerd op normen, niet op monitoring. En zodoende niet gericht op het ontvangen van registraties van deelnemende bedrijven. Daarmee voldoet het systeem niet aan de normen gesteld door Floriculture Sustainability Initiative (FSI). Wat inhoudt dat zonder datagedreven milieuregistratie PlanetProof ook niet voldoet aan de eisen van Royal FloraHolland om per 2022 via deze marktplaats bloemen en planten te mogen verhandelen. Met partijen uit de markt wordt gewerkt aan koppeling van dataregistratie aan PlanetProof.
Als dat niet lukt dan hangt het van de marktvraag af of verplichte milieuregistratie via RFH invloed gaat hebben op het aantal aanvragen voor PlanetProof. Zowel Stefanie de Kool, programmamanager Plantaardige agroketens, als John Janssen, projectleider plantaardige agroketens, zouden het onbegrijpelijk vinden dat een duurzamer keurmerk als PlanetProof om deze reden buiten de boot gaat vallen.
Meer willen lezen over meningen en ontwikkelingen rond verplichte milieuregistratie en -certificatie. De Bloemisterij besteedt er deze week, week 30 2020, een special aan van 14 pagina’s. Vrijdag door de brievenbus, nu al digitaal te lezen.
Het is en blijft diep triest dat de sierteeltsector miljoenen euro’s per jaar blijft verspillen aan dit grote onzinnige certificeringscircus. Miljoenen die beter geïnvesteerd kunnen worden in echte verdere verduurzaming i.p.v. een horde mensen aan een baantje blijven helpen. Dat er een paar rotte appels tussen zitten, dat houd je altijd en die komen bij een laboratoriumonderzoek door een klant er uiteindelijk toch wel een keer uit.
Al die directeuren van de grote handelsbedrijven die lekker makkelijk vanuit hun directiekamer kunnen samenspannen met elkaar (FSI2020) en hun leveranciers dit opleggen, moeten zelf maar eens een jaartje meedraaien in dit circus, dan komen ze er hopelijk eindelijk achter waar ze nou echt mee bezig zijn… Van alle medewerkers van exporteurs horen we volop begrip voor ons kwekers dat we ageren tegen de vaak onzinnige eisen die ons opgelegd worden, vooral binnen G.A.P., “maarja, onze directie wil toch echt dat je ook zo’n certificaat behaalt, anders mag ik straks geen producten meer van je kopen”. Dit is de praktijk! Velen zijn het er mee eens, maar de directeuren en inmiddels ook de directie van FloraHolland (“Royal” verdienen ze niet) blijven maar doordraven. En het einde is niet in zicht. Nog meer certificaten, elk jaar de lat hoger leggen van de bestaande certificaten, het houdt niet op. En de grote kwekers lopen allemaal in een kudde makke lammetjes achter die directeuren van de handelsbedrijven aan… Ze zetten wel “een mannetje (m/v)” aan die registraties en klaar, directeuren tevreden. Maar zo werkt het niet op de kleinere kwekerijen, dit komt allemaal op het bordje van de ondernemer zelf terecht. De ondernemer die zoveel liever met z’n planten, biologische bestrijding en nieuwe ontwikkelingen binnen zijn/haar bedrijf bezig is en NIET met die certificatenonzin.