Glastuinbouwbedrijven met een oppervlakte tot 2.500 m2 en/of een jaarlijkse stikstofemissie tot 25 kg per ha krijgen mogelijk tot 1 januari 2021 – in plaats van 1 januari 2018 – de tijd om te voldoen aan de zuiveringsplicht. Dat staat in het ’Hoofdlijnenakkoord Waterzuivering in de Glastuinbouw’ dat milieustaatssecretaris Wilma Mansveld op 12 oktober aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Voor bedrijven die te maken hebben met veel kwel en inzijging zal worden bekeken of het mogelijk is een oplossing te vinden waardoor het te zuiveren volume kan worden beperkt, zo staat verder in het akkoord.
In september, toen het akkoord is gesloten, werd de essentie daarvan al naar buiten gebracht. Die komt erop neer dat individuele glastuinbouwbedrijven vanaf 1 januari 2018 verplicht worden hun afvalwater voor 95% te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Bedrijven die meedoen aan een collectief zuiveringsproject moeten uiterlijk vóór 1 januari 2021 aan deze verplichting voldoen.
Neonicotinoïden
In de begeleidende Kamerbrief gaat Mansveld ook in op enkele vragen van Kamerleden omtrent neonicotinoïden. De staatssecretaris stelt niet van te plan te zijn deze gewasbeschermingsmiddelengroep van de markt te halen, zoals de PvdD graag wil. Ook ziet Mansveld niets in de invoering van een zuiveringsplicht per 1 januari 2016 voor telers die neonicotinoïden, thiacloprid, thiamethoxam en acetamiprid toepassen, zoals de PvdA had voorgesteld en zoals nu enkel voor imidacloprid het geval is.
Kamerdebat
Op woensdag 14 oktober debatteert de Tweede Kamer vanaf 15:00 uur in tweede termijn met Mansveld over de invoering van de zuiveringsplicht voor de glastuinbouw. De eerste termijn heeft op 1 juli plaatsgevonden.