Brazilië gaat al een jaar gebukt onder een grote droogte. Gelukkig werd de lente deze week ingeluid met enkele stevige regenbuien. Het helpt en iedereen is er blij mee. Maar of het genoeg is?
Water is een belangrijk gespreksonderwerp, vooral dan het gebrek aan water. Zon hebben we hier alle dagen voldoende. Water wordt ook gebruikt om energie op te wekken. Als er een tekort is lukt dat niet zo goed en wordt de energieprijs duurder. De energiemaatschappijen verhogen de prijzen dan ook drastisch. Met tientallen procenten!
Je verwacht dan dat het land massaal over wenst te stappen op zonne-energie. Nee dus… De beste en goedkoopste zonnepanelen worden geproduceerd in China en om te voorkomen dat deze massaal worden geïmporteerd heft de overheid hoge importheffingen en legt restricties op.
De kwaliteit van de nationaal geproduceerde panelen is onvoldoende en bovendien duur. Zonne-energie is nog niet rond te rekenen. Een terugverdientijd van 15 jaar werd ons deze week voorspeld door het bedrijf Solar Energy.
In Nederland hikten we tegen een terugverdientijd van 8 tot 10 jaar aan. Hier volop zon en 15 jaar? Wat een vreemde toestand. Het moet linksom of rechtsom uiteindelijk toch lukken met een acceptabele terugverdientijd van 7 jaar. We geven niet op en gaan de haalbaarheid het komend jaar grondig onderzoeken.
De afgelopen week was ik 3.000 km noordelijker van Holambra om vier rozenkwekerijen te bezoeken in Seará. De bedrijven liggen op 800 meter hoogte en rond de evenaar. Niet ideaal, maar veel betere omstandigheden zijn er in Brazilië niet te vinden. Deze vier bedrijven produceren in totaal zo’n 70 ha bloemen, voornamelijk rozen.
Ooit werd de productie van bloemen hier opgezet met subsidie voor ontwikkeling van het arme noorden en opgezet voor export naar Europa. Nu is de verkoop volledig gericht op de nationale markt. Een deel wordt in het noorden afgezet, maar pakweg de helft wordt 3.000 km naar het zuiden vervoerd.
Per vliegtuig zou je verwachten. Maar nee, de rozen worden gedurende 3 à 4 dagen per vrachtwagen vervoerd. Waarom? Per vrachtvliegtuig moet toch mogelijk zijn? Wat een vreemde toestand. Of positief gesteld, wat een verbeteringen liggen er in dit land toch in het verschiet.
Zondag 5 oktober a.s. zijn er landelijke verkiezingen. De leden die ik spreek willen een andere president en een andere politieke partij aan de macht. Maar in het armere noorden is de huidige president Dilma en haar arbeiderspartij PT populair en de verwachting is dat Dilma zal winnen. Mogelijk pas in de tweede ronde, maar in oktober weten we wie dit land gaat leiden.
André van Kruijssen