Kan er in de wereld niet veel beter samengewerkt worden?

Het is al weken gortdroog en elke dag 30°C of warmer. Stranden en terrassen lopen weer vol. Toeristen zijn in groten getale terug in Holambra. De handel loopt nog steeds goed. Elke week stijgt de omzet van Veiling Holambra met ruim 30%. En dit al drie maanden. Daar zal toch wel weer een einde aan komen, vragen we ons af.

Tijdens de AIPH crisisconferentie hoorden we dat de veerkracht van de bloemensector groot is. Ons product is in de ogen van de consument essentieel, zeker als we nauwelijks meer reizen.

In Brazilië gaat het de hele agrarische sector voor de wind. De gemiddelde omzetgroei van coöperaties in de sector ligt jaarlijks boven de 10%. Ook dit jaar is er groei. Armoede zat in dit land, maar honger hoeven mensen niet te lijden. De overheid biedt 65 miljoen(!) mensen maandelijks noodhulp in de vorm van geld. Rijk word je er niet van, maar eten kun je ervan kopen.

Voor onze kwekers heeft deze noodhulp een onverwacht gevolg. Door de noodhulp stopten velen met inzamelen van plastic. Gevolg is dat er een tekort aan plastic is ontstaan om te recyclen tot potten en trays. De prijzen hiervan schieten omhoog en wachttijden lopen op. Zo leren we dat iedereen nodig is. Iedereen heeft een taak in de economie.

De laatste tijd zijn er veel branden in de Pantanal, het grootste moerasgebied van de wereld, en het Amazonegebied. De kritiek vanuit de wereld is groot. Het is ook belangrijk dat deze branden verminderen, vooral omdat ze veelal door menselijk handelen worden veroorzaakt.

Ik las dat er mede hierdoor voorlopig geen handelsovereenkomst komt tussen de EU en Mercosul. Gevolg is dat de wisselkoers van de real verslechtert ten opzichte van euro en dollar en dat export sterk wordt aangemoedigd. Zo sterk dat de voorraden aan granen en vlees hier tot het minimum worden beperkt, omdat exporteren veel aantrekkelijker is dan de binnenlandse markt.

Ook richt Brazilië zich nadrukkelijker op Azië. Helaas wordt het uitbreiden van de agrarische productie hierdoor alleen maar aantrekkelijker. Net als bossen omhakken of in brand te steken. Durven politici dit onder ogen te zien en hier hun beleid op aanpassen? Kan er in de wereld niet veel beter samengewerkt worden?

André van Kruijssen,

Algemeen directeur Veiling Holambra

Lees hier meer columns van André

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties