De garantieregeling aardwarmte wordt met vijf jaar verlengd en zal opengesteld blijven tot 1 juli 2022. Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) heeft dat besluit onlangs in de Staatscourant laten publiceren. Glastuinbouwbedrijven kunnen een beroep doen op de regeling om de risico’s op een misboring af te dekken.
De garantieregeling – die officieel ’Risico’s dekken voor aardwarmte’ heet en onderdeel is van de Regeling nationale EZ-subsidies – liep oorspronkelijk op 1 juli 2017 af. Uit een vorig jaar verschenen evaluatie van de regeling kwam naar voren dat het risico dat bij een boring de aangeboorde watervoerende laag minder warmte blijkt te bevatten dan verwacht, nog steeds niet te verzekeren is. Verzekeraars zijn volgens de minister terughoudend, ”wat mede te maken heeft met de beperkte praktijkervaring, een relatief beperkte marktomvang en het specifieke type risico”.
Ook in de komende jaren zullen verzekeraars het nog niet aandurven het risico op een misboring af te dekken, zo bleek uit de evaluatie. De huidige garantieregeling aardwarmte van EZ is volgens de evaluatie daarom van groot belang om geothermie in Nederland verder te kunnen ontwikkelen.
’Meer zekerheid’
„Omdat uit de evaluatie volgt dat onzekerheid over toekomstige openstellingen een remmend effect heeft op de ontwikkeling van nieuwe projecten, zal de horizontermijn verlengd worden tot 1 juli 2022”, schrijft Kamp in een toelichting bij zijn besluit. Daarmee wordt investeerders meer zekerheid geboden dat de garantieregeling in de komende vijf jaren opengesteld zal worden.