„De glastuinbouw ligt momenteel op koers om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) hebben dat geconstateerd. Dat schrijft demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer bij het rapport ’Tussentijdse evaluatie van de Meerjarenafspraak Energietransitie Glastuinbouw 2014–2020’.
De bewindsman noemt als resultaten dat de glastuinbouw in 2015 een CO2-emissie van 5,7 Mton heeft behaald. Verder is de energiezuinige teeltstrategie Het Nieuwe Telen (HNT) grotendeels op poten gezet. Deze energiezuinige teeltstrategie, die via leergroepen, trainingen, kantinebijeenkomsten, webinars en het handboek HNT in de praktijk is geïntroduceerd, is op weg de nieuwe standaard te worden. Ook zijn er volgens Kamp vier nieuwe energiezuinige kastypen ontwikkeld en beproefd.
Glastuinbouw heeft aardwarmte op kaart gezet
Ten slotte is aardwarmte, volgens Kamp, als duurzame energiebron door de glastuinbouw op de kaart gezet. Van de zestien projecten die in Nederland actief zijn, zijn vijftien projecten operationeel in de glastuinbouw, waarmee bijna 5% van het areaal op deze duurzame energiebron is aangesloten. Er is een professionaliseringsslag gerealiseerd en een kennisontwikkelingstraject opgestart en actief.
Meer focus op toepassen innovaties
Hoogleraar Marko Hekkert van de Universiteit van Utrecht is lovend over Kas als Energiebron (KaE) en vindt dat het voor de energietransitie belangrijk is dat het innovatieprogramma wordt voortgezet, schrijft Kamp. Verder geeft Hekkert aan dat KaE in een nieuwe fase is terechtgekomen, waarin het tijd is om veel aandacht te geven aan het toepassen van innovaties, parallel aan het ontwikkelen van weer nieuwe innovaties.
Wat erin de resterende twee jaar van de Meerjarenafspraak moet gebeuren en hoe dat betaald moet worden, laat Kamp over aan een nieuwe minister van EZ.