Kamer wil debat over Nederlandse rozenkwekers in Afrika

Op initiatief van Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) heeft de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken (EZ) een debat aangevraagd met staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) over de berichtgeving dat Nederlandse rozenkwekers naar Afrika vertrokken zijn omdat de omstandigheden voor de rozenkweek daar aantrekkelijker zijn dan in Nederland.

De Vaste Kamercommissie van EZ heeft een zogeheten (dertig)ledendebat aangevraagd. Tot aan het zomerreces, dat op 8 juli begint, is de plenaire agenda van de Tweede Kamer vol, terwijl er een waslijst aan onderwerpen is waarover de Kamerleden nog graag willen debatteren. Of er een debat over de Nederlandse rozenteelt in Afrika komt, is afhankelijk van de prioriteit die de Kamer aan dat onderwerp toekent.

Aanleiding voor het Kamerdebat is de uitzending van het tv-programma ’Hollandse handel, de rozen’ van ZEMBLA op woensdag 18 mei. In die aflevering wordt de Nederlandse rozenkwekerij Sher in Ethiopië onder meer verweten haar medewerkers in armoede te laten leven. Het rozenbedrijf, geleid door Gerrit en Peter Barnhoorn, ontkent de aantijgingen in een uitgebreide persverklaring.

Afrika aantrekkelijker dan Nederland
In de aankondiging van de uitzending schrijft ZEMBLA op haar site: „Iedere dag arriveren er in Nederland ruim negen miljoen rozen uit Afrika. Op de dagen voor Valentijnsdag en Moederdag is er sprake van topproductie. Dan worden er in Aalsmeer ruim honderd miljoen rozen verhandeld. De meeste rozen komen uit Afrika, want veel Nederlandse rozenkwekers zijn naar Afrika vertrokken omdat de omstandigheden voor de rozenkweek daar aantrekkelijker zijn dan in Nederland.”

’Ongelijk speelveld’
VVD-Kamerlid Lodders vindt dat de trek naar Afrika van rozenkwekers hun eigen keuze is. „Maar de aanleiding mag niet zijn dat de omstandigheden in Afrika beter zijn dan hier. En dat is op dit moment wel het geval. Ondernemers worden gehinderd met veel regels die het ondernemen bijna onmogelijk maken. Bij een bezoek aan een rozenkweker heb ik met eigen ogen kunnen zien aan welke regels ondernemers hier moeten voldoen terwijl deze regels in Afrika niet gelden. Dit is een ongelijk speelveld en dat moeten we zo snel mogelijk rechttrekken.”

Meer over Sher Ethiopië in de nieuwe editie van het Vakblad voor de Bloemisterij, verschijningsdatum: vrijdag 27 mei