Kabinet stimuleert bedrijven te investeren met de BIK

Het kabinet stimuleert bedrijven om investeringen te doen met de nieuwe Baan gerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze tijdelijke regeling zorgt ervoor dat bedrijven ook in deze corona-tijden blijven investeren. De regeling geldt voor nieuwe investeringen in niet eerder gebruikte bedrijfsmiddelen, die bedrijven vanaf 1 januari 2021 tot uiterlijk 31 december 2022 doen.

Voor de BIK-regeling is in totaal € 4 miljard beschikbaar. De tijdelijke regeling is ter goedkeuring naar de Tweede Kamer gestuurd, weet de RVO te melden. Op Prinsjesdag werd de BIK-regeling voor het eerst gemeld door het kabinet in het Belastingsplan 2021.

Verrekening via loonheffing
Ondernemers die nieuwe productiemiddelen zoals machines, computers en auto’s aanschaffen, kunnen een percentage van de kosten vergoed krijgen. Dat bedrag wordt in mindering gebracht op door hen betaalde loonheffing. Dit heeft als voordeel dat eenzelfde investering voor alle bedrijven (met voldoende werknemers) gelijk is, en niet alleen ten gunste komt van bedrijven die winst maken.

Voor de BIK-regeling is in totaal 4 miljard euro beschikbaar

Combineren met andere steunregelingen
Bedrijven kunnen de BIK combineren met andere steunregelingen zoals de Energie-Investeringsaftrek (EIA) of de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Dit maakt groene investeringen nog aantrekkelijker. Voor kleinere investeringen door het MKB kunnen de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de BIK samengaan.

Rol RVO en Belastingdienst
De investeerder vraagt toepassing van de BIK aan bij de RVO. RVO controleert de ingediende aanvraag en geeft bij goedkeuring een BIK-verklaring af. Deze verklaring geeft de investeerder toestemming om de BIK toe te passen in de loonaangifte.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties