Jumbo en Albert Heijn doen gewasbeschermingsmiddelen in de ban

    Bij Jumbo en Albert Heijn komen aardappels, groenten en fruit in de schappen die geproduceerd zijn zonder sommige bestrijdingsmiddelen. Jumbo kondigt ook al aan sierteeltproducten te gaan afnemen die duurzamer zijn geproduceerd.

    Jumbo zet samen met milieuorganisatie Greenpeace extra stappen in de strijd tegen de bijensterfte. Alle Hollandse aardappelen, groenten en fruit in het schap zullen op den duur onder Milieukeur worden aangeboden. Hier wordt stapsgewijs naartoe gewerkt. Het streven is om deze maatregelen eind 2019 gerealiseerd te hebben. Van de duurzame sierteelt (bloemen en planten) is het de bedoeling dat eind 2019 minstens de helft van de totale omzet (in euro’s) van Nederlandse producten biologisch, Fairtrade of Milieukeur gecertificeerd zijn.

    AH
    Albert Heijn verduurzaamt samen met Natuur & Milieu het groenten- en fruitschap. Alle Nederlandse telers voor Albert Heijn mogen in 2019 de 28 bestrijdingsmiddelen die het meest schadelijk zijn voor dier en milieu niet meer gebruiken, is de ambitie. Ook willen Natuur & Milieu en Albert Heijn dat de teelt minimaal voldoet aan de eisen van Milieukeur.

    Zelfde eisen
    Dat Jumbo en AH inzetten op Milieukeur voor aardappels, groente en fruit, maar ook voor sierteeltproducten, in hun schappen kan de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) begrijpen, maar de organisatie vraagt van deze supermarktketens wel om aan buitenlandse producten dezelfde eisen te stellen als aan Nederlandse producten.
    Voor sierteelt staat Jumbo namelijk in plaats van Milieukeur ook het Fairtrade keurmerk toe. André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB: „Fairtrade producten komen per definitie uit het buitenland en kennen geen waarborgen voor het milieu. Jumbo maakt zo goede sier met verduurzaming in Nederland, maar houdt de handen vrij om bloemen uit verre landen in te kunnen vliegen. Hiermee worden consumenten voor de gek gehouden en Nederlandse telers benadeeld”, aldus André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB.

    ’Nederlandse kwekers op achterstand’
    Ook Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland, vindt dat de afspraken Nederlandse telers op achterstand zetten. „En dat is wrang, zeker in het licht van het feit dat juist op Nederlandse aardappelen, groenten en fruit niet of nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen. We zijn op dat punt zelfs internationaal koploper.”

    Lees hier de uitgebreide reactie van LTO Nederland.

    Bron: Vakblad voor de Bloemisterij