Jean Aerts: ’Noodkreet na afwijzing vrijstelling Verisimo door NVWA’

Wanneer durven we in Nederland en de EU ons toelatingsbeleid te wijzigen op een manier die de teelt vooruit helpt zonder concessies te doen aan de veiligheid voor mens, dier en milieu?

Dat vraag ik me af na de afwijzing door de NVWA op het vrijstellingsverzoek onder artikel 38 door LTO Glaskracht Nederland voor het middel  Verisimo. Dit middel heeft onder andere in Spanje een reguliere toelating in de teelt van de voedselgewassen tomaat en paprika als integreerbaar middel dat ingezet kan worden tegen rupsen. In Nederland is de werkzame stof in procedure voor de sierteelt.

Eerst wat achtergrond. Tot voor kort hadden we Steward als integreerbaar correctiemiddel tegen rupsen in de sierteelt. Dat middel voor de sierteelt verdween onverwacht van de markt door een beslissing van de fabrikant. Die trok onverwacht al zijn toelatingen terug uit de sierteelt. In voedselgewassen is Steward gewoon beschikbaar gebleven. Deze toelating stond ook niet onder druk. Plotseling  zat de teelt zonder integreerbaar correctiemiddel (na een opgebruiktermijn) tegen enkele specifieke rupsensoorten. Met name in de zomermaanden.

Dit was dus een goede reden om een beroep te doen op een vrijstelling onder artikel 38. In de zomer houden de toegelaten en integreerbare schimmelpreparaten een forse infectiedruk niet meer bij en kunnen rupsen een gewas snel kaalvreten. Dan zit de teler zonder inkomsten. Bovendien is het gevraagde middel toegelaten onder bedekte groenteteelt in de EU en in Nederland al ver in procedure bij het Ctgb. Het is niet gelukt om binnen de opgebruiktermijn van Steward een toelating te realiseren van een alternatief.

Wat moeten de getroffen siertelers nu doen? Een breedwerkend (en toegelaten) gewasbeschermingsmiddel gebruiken kan en mag altijd. En die zijn er ook. Maar dan gaat het IPM (biologische) systeem tegen andere plagen, zoals luis, spint, mineervlieg, trips om zeep. Vandaar dat telers dat niet graag toepassen. De milieubelasting gaat dan per saldo omhoog. Willen we dat? Onze telers in ieder geval niet, die weten wat de markt van ons vraagt: verantwoord telen met zo laag mogelijke milieubelasting. Dat streven we na en we hebben al veel kennis opgebouwd en scouting- en beheerssystemen ontwikkeld rondom biologische gewasbescherming.

Maar hoe komen we vooruit als ketenpartijen niet meer durven meedenken in IPM systemen? Juist dit punt is nadrukkelijk onder de aandacht gebracht bij Staatssecretaris van Dam in een brandbrief. Hoe kan het toch dat EZ ondanks toezeggingen niet durft mee te denken en handelen?

IPM en biologische gewasbescherming vraagt vakmanschap. Onze telers en teeltadviseurs hebben dat in huis. Als telers moeten we transparant durven zijn over wat en waarom we iets doen. In dit dossier voor vrijstelling van Verismo hebben we steun gezocht bij de wetenschap en CLM (Centrum Landbouw en Milieu), en die hebben onze aanvraag ondersteund. De NVWA en EZ zijn het spoor blijkbaar even bijster. Ik hoop dat we samen snel de juiste weg vooruit weer vinden.

Bron: LTO Glaskracht Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties