Veredelaar Floritec uit Woubrugge, vooral gespecialiseerd in chrysant en celosia, wordt waarschijnlijk eind maart 2019 onderdeel van het Japanse chrysantenveredelingsbedrijf Inochio Seikoen. Beide partijen hebben de intentie overeenkomst voor de overname inmiddels getekend.
Het Japanse chryantenveredelingsbedrijf Inochio Seikoen en Floritec zien de overname als een strategische stap voor beide partijen. „Een win-win situatie voor beide partijen en een stimulans om de ingezette groei van Floritec met volle kracht voort te kunnen zetten”, aldus algemeen directeur a.i. René le Clercq. „De aandelen worden verkocht, maar Floritec en alle betrokken medewerkers blijven actief.”
Inochio Seikoen, onderdeel van de Inochio Groep, wil haar wereldwijde commerciële ambities versneld gestalte geven middels het internationale distributienetwerk van veredelaar Floritec wiens hoofdkantoor in Woubrugge staat. Er is sinds enkele jaren al sprake van een strategische samenwerking tussen beide partijen, vertelt Le Clercq van Floritec. „We wisselen nu al over en weer rassen uit om te testen op de diverse markten en voor veredelingswerk.”
De algemeen directeur verwacht dat de overname binnen 4 tot 6 weken, dus rond eind maart 2019, afgerond is.
Moderne Japanse R&D faciliteiten
Floritec krijgt na de overname toegang tot de Japanse markt en kan gebruik maken van de moderne R&D faciliteiten van Inochio Seikoen, dat naast veredeling en vermeerdering van chrysant ook de teelt van die bloem in Japan voor zijn rekening neemt. Floritec veredelt en vermeerdert voornamelijk chrysanten (oa. de series Romance (tros), Rossi en Calimero (beide santini) en Da Vinci (pot) en celosia (de series Twisted en Intenz).
Floritec heeft in Japan al geruime tijd een partnerschip met chrysantenveredelaar Agribio, onderdeel van Dümmen Orange. Volgens Le Clerc kan die samenwerking stand houden. Agribio en Inochio Seikoen zijn daarover al met elkaar in gesprek.
Seikoen is bekend van Reagan-serie.
De naam Seikoen is in de chrysantensector vooral bekend van de Reagan-serie. De roze variant werd in 1988 in samenwerking met het Nederlandse CBA geïntroduceerd. Die samenwerking is recent gestopt (zie bericht ’Royal van Zanten mist genetica Seikoen niet‘). De ‘Reagens’ groeiden snel uit tot marktleider (vooral door de mutanten Reagan White en Reagan Sunny) en behielden die positie zo’n tien jaar. Kort na de eeuwwisseling nam nieuw sortiment van Nederlandse chrysantenveredelaars de leidende rol in de markt over. Seikoen ging uiteindelijk failliet, werd overgenomen door de familie Ishiguro, die enkele jaren ook een kantoor in Nederland had, en ging rond 2015 over in Inochio Seikoen. Sindsdien is de oriëntatie op uitbreiding buiten Japan gegroeid. Japan en Nederland waren jarenlang samen goed voor wereldproductie chryant, zo’n 7 miljard stelen op jaarbasis.
Hieronder een korte impressie van de bloeiproef van Inochio Seikoen die onlangs, week 8 2019, gehouden is in Japan. Het bedrijf staat bekend om zijn brede sortiment. Hun genetica herbergt cultivars met bloemtypes die voor Europese begrippen heel afwijkend zijn. Koudetolerantie is eveneens genetisch aanwezig in hun sortiment, net als cultivars die in de zomer, onder LD-omstandigheden, op natuurlijke wijze in bloei komen.
En zo gaat er weer een Nederlands veredelingsbedrijf over in buitenlandse handel. Zo raken wij al onze expertise en toekomstige verdienmodel kwijt. Ik vind dit een spijtig bericht.