Is een plant invasief? Tuin er niet in! geeft antwoord

    Om de Nederlandse natuur te beschermen is het algemene advies aan groenprofessionals om geen (potentieel) invasieve exoten toe te passen. Maar hoe weet je nu of een tuinplant een mogelijk gevaar is voor de natuur? Daar is nu een oplossing voor.

    1.500 planten

    Floron heeft in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een databank met zoekfunctie ontwikkeld waarin je voor meer dan 1.500 tuin- en vijverplanten snel kunt opzoeken of zij potentieel invasief zijn. En dat niet alleen, ook geeft de databank goede alternatieve tuinplanten met vergelijkbare eigenschappen. Wanneer je bij de keuze voor een plant twijfelt of hij mogelijk invasief is, dan kun je hem het beste eerst opzoeken op www.tuinernietin.nl.

    Kosteloos opsturen

    Iedereen kan gratis de databank op www.tuinernietin.nl raadplegen. Ben je groenprofessional, dan biedt Floron aan om de gehele databank kosteloos op te sturen (info@floron.nl). De campagne ’Tuin er niet in!’ wordt onderschreven door onder meer Branchevereniging VHG, de Vogelbescherming, de Vlinderstichting en vakblad Tuin en Landschap. 

    Ruim 60% van de uitheemse plantensoorten die in Nederland in het wild worden waargenomen, zijn verwilderde tuinplanten. Een aantal daarvan leveren fikse problemen op, zoals Japanse duizendknoop, watercrassula en reuzenberenklauw.

    Rosa rugosa
    De databank Tuin er niet in! adviseert om in plaats van de invasieve Rosa rugosa (rimpelroos), Rosa spinosissima (duinroos), Rosa rubiginosa (egelantier) of Rosa canina (hondsroos) aan te planten. (Foto: Shutterstock)
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties