Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Invlieg in najaar blijft lastig, maar keten werkt aan schone kerstster

Invlieg in najaar blijft lastig, maar keten werkt aan schone kerstster

0
Invlieg in najaar blijft lastig, maar keten werkt aan schone kerstster

Het oppotten van poinsettia is in volle gang. Diverse afspraken met afnemers zijn al gemaakt. Bovenwettelijke eisen ten aanzien van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn al enkele jaren geldend in de teelt. Nultolerantie voor ’beestjes’ is eveneens van kracht, zeker in Engeland, een voornaam afzetland van poinsettia. De keten maakt er werk van.

Kerst met een giftig randje, kopte een rapport van Greenpeace in december 2017. Op de voorplaat een rode kerstster. Niet om het kerstgevoel op te roepen. Nee, kerstster was samen met amaryllis en phalaenopsis onderdeel van een kleine steekproef (twaalf planten, vier per gewas, afkomstig van vier tuincentrums) met genoemde titel.

En waarschijnlijk stond de kerstster ook op de cover omdat Greenpeace op dat gewas de meeste pesticiden vond die zeer giftig zijn voor bijen. Gemiddeld was dat zelfs in de hoogste concentraties (2,34 mg/kg) met als uitschieter een kerstster van Intratuin (7,2 mg/kg; de rest bevatte 1,95, 0,19 en 0,04 mg/kg van bij-onvriendelijk spul).

Daar bleef het niet bij. Er was afgelopen seizoen ook tabakswittevlieg gevonden in Engeland, een voornaam afzetland van kerstster. Het insect zat op Hollandse planten en de bron leek één bepaalde stekleverancier, maar of dat echt zo is, dat blijft ongewis. Het maakt de telers ook niet heel veel uit. Ze weten uit ervaring dat er met stek iets mee kan komen. De ene keer bij leverancier X, de andere keer via leverancier Y en de mate waarin een stek eitjes, larven of sporen van ziekten of plagen bevat, dat verschilt per levering.

Vorig artikel Gaat de peso straks de lira achterna?
Volgend artikel Van Zijverden: ik mis op een aantal plekken echt leiderschap
Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Een geboren en getogen Westfries (Obdam) en inmiddels al enkele decennia woonachtig tussen de kassen in het Westland. Hij groeide op een agrarisch bedrijf op, plukte op jonge leeftijd enkele vruchten uit de lucratieve bollenteelt-/handel en koos uiteindelijk voor een opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch. Deed tien jaar allerlei werkzaamheden bij vermeerderaars van chrysantenstek en realiseerde zich toen dat er nog een manier is om zijn nieuwsgierigheid en brede interesse in de agrarische sector te benutten. Een vacature bij het Vakblad kwam precies op het goede moment. Binnen een maand was hij aangenomen als vakredacteur. Volgde journalistieke cursussen, maar merkte al snel dat interesse, kennis en ervaring van de sierteelt ook heel goed van pas komen in zijn nieuwe baan. Mooi om als redacteur dicht bij de ontwikkelingen in de sector te zitten. Met zowel familieleden en diverse vrienden en kennissen in de sierteeltbranche, is er sowieso altijd input. Het blijft uitdagend om daar vakinhoudelijke dingen van te maken, zowel in print als online.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties