Integraal Europees onderzoek naar effecten pesticiden

Voor het eerst gaan Europese onderzoekers de effecten van pesticiden op milieu, planten, dieren en mensen integraal onderzoeken. Wageningen UR leidt het onderzoek, een EU-project ter waarde van 15 miljoen euro, naar het pesticidengebruik in tien Europese regio’s.

Tot dusverre onderzoeken eco-toxicologen de effecten van pesticiden op het bodemleven, beoordelen milieukundigen de effecten ervan op plant en dier en gaan medische wetenschappers en toxicologen de effecten van bestrijdingsmiddelen op onze gezondheid na. Meestal gaat het om laboratoriumstudies of epidemiologisch onderzoek. De uitkomsten voeden een model dat de gezondheidsrisico’s berekent. Die modellen zijn onderhand zo’n dertig jaar oud, zegt Violette Geissen, hoogleraar bij Bodemfysica en Landbeheer bij de WUR en coördinator van het EU-project in het nieuwsblad Resource.

Geissen wil met een nieuwe methode de daadwerkelijke gezondheidsrisico’s van pesticiden bij mens, dier, plant en bodemleven vaststellen. Daartoe heeft zij een multidisciplinair team van 28 instellingen uit tien EU-landen bij elkaar gebracht. Die gaan de komende vijf jaar het project ‘Sustainable Plant Protection Transition – A global health approach’ (Sprint) uitvoeren. Het onderzoek start september 2020.

Gezondheid
Sprint kiest voor een global health-benadering door het reële pesticidengebruik in tien Europese regio’s te meten en de effecten daarvan op de gezondheid van ecosystemen, voedselproducten en mensen. Met behulp van (eco)toxicologische tests hopen de onderzoekers een goed beeld te krijgen van residuen van pesticiden in de eco- en voedselsystemen in Europa.’

In Nederland gaat de groep van Geissen onderzoek doen bij tien reguliere en tien biologische aardappeltelers en melkveehouders, hoofdzakelijk in de provincie Groningen. Het EU-project hoopt een bijdrage te leveren aan nieuwe richtlijnen van de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
P.Geers
P.Geers
4 jaren geleden

Hoe moeilijk het ook is het kwantificeren van de opbrengst door beter verkoopbare producten en meeropbrengst zou ook meegenomen moeten worden