Tot dusver stelt de Inspectie SZW zich constructief op bij het vinden van mogelijke oplossingen voor het ‘kantelrisico’ bij stapelen van Deense karren. Dit zei Peter Loef, beleidsspecialist arbeid bij LTO Graskracht Nederland, tijdens de Tuinplantendag op 27 september.
Hij vertelde ook over de voortgang van de sectorale taskforce Deense Karren. Die is op dezelfde dag ‘s ochtends voor een tweede keer bij elkaar geweest. Ook de tweede bijeenkomst verliep constructief, waarbij een aantal oplossingen is geformuleerd. Deze oplossingen worden in week 40 en 41 door de leveranciers/producenten, telers, handelaren en het kennisinstituut Stigas dat LTO Glaskracht Nederland in deze ondersteuning biedt, uitgewerkt en getoetst op praktische toepasbaarheid.
Er zijn enkele voorwaarden vastgesteld waar de oplossing aan moet voldoen, zoals stabiliteit, veiligheid, eenvoud, voor iedereen in de keten bruikbaar, grootschalig en eenvoudig te produceren en betaalbaar. Nogmaals is tijdens de bijeenkomst het belang van een brede betrokkenheid bij deze werkgroep van de hele keten benadrukt, dus inclusief de retail en vertegenwoordigende organisaties in de handel. „
Derde bijeenkomst
Eind oktober is een derde bijeenkomst van de taskforce. Dan worden de resultaten van de nadere studie besproken. Peter Loef informeert de Inspectie SZW over de voortgang. De Inspectie SZW wordt uitgenodigd voor een bijeenkomst eind november/begin december. De bedoeling van de taskforce is om alsdan met de Inspectie SZW de uitgewerkte modellen met elkaar te bespreken.
Juridische realiteit niet uit het oog verliezen
Het niet meer mogen stapelen heeft grote impact voor onder andere hortensia- en perkgoedkwekers, maar misschien nog wel meer voor retailers, is de algemene opvatting tijdens de Tuinplantendag. Naast deze dagelijkse realiteit, moet de juridische realiteit niet onderschat worden, benadrukt Albert van der Burg, sectormanager bij Stigas.
Telers hebben volgens de wet een zorgplicht en zijn dus wel degelijk aansprakelijk. Verschuilen achter ’iedereen doet het’ of ’of er gebeurt bijna nooit iets’ heeft geen enkele waarde. Van der Burg wil telers geen angst aanjagen, maar het toch stapelen van Deense karren levert sowieso een boete, een proces-verbaal en eventueel een veroordeling op. Als het misgaat en er treedt een ongeval op kan een WA-verzekeraar het beschouwen als een onrechtmatige daad en niet overgaan tot uitkeren. Bovendien kan de werknemer de schade gaan verhalen op de werkgever.