Nederlandse bedrijven haalden in 2018 samen een voordeel van 1,1 miljard euro uit de innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Dit blijkt uit de jaarrapportage 2018 die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag publiceerde.
Via de WBSO-regeling kunnen ondernemers meer onderzoek doen naar nieuwe innovaties en kunnen ideeën sneller worden ontwikkeld tot succesvolle producten en diensten. Via de WBSO kunnen bedrijven namelijk een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen.
130.000 projecten
Ruim 20.000 Nederlandse bedrijven – waarvan 97% MKB – waren in 2018 betrokken bij de ruim 130.000 R&D-projecten die in aanmerking kwamen voor de regeling. Toekenning gebeurt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de WBSO namens het ministerie van EZK uitvoert. De regeling bestaat al 25 jaar. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): „ Het mooie aan de WBSO vind ik dat achter al die 20.000 bedrijven een uniek verhaal zit. Ondernemers met lef, enthousiasme en een goed idee. Ik ben er trots op dat wij hier met de WBSO aan bijdragen.”
Ondersteuning arbeidsarbeidsplaatsen
De regeling ondersteunde in 2018 zo’n 83.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het overgrote deel (96%) van de projecten bestaat uit ontwikkelingstrajecten voor een nieuw product, productieproces of software. De overige projecten betreffen technisch-wetenschappelijk onderzoek.
Aantoonbaar effect
De WBSO stimuleert aantoonbaar het aantal innovatieactiviteiten en versterkt het Nederlandse vestigingsklimaat. Dit bleek eerder dit jaar uit onderzoek van Dialogic in samenwerking met APE en UNU-Merit. Het adviesbureau concludeerde daarnaast dat de WBSO een kostenefficiënte regeling is die door het merendeel van de gebruikers wordt gewaardeerd. Het kabinet stelt voor dit jaar 1,2 miljard euro beschikbaar voor de regeling.Het jaarverslag 2018 is hier te vinden. Meer informatie over de WBSO is te vinden via www.rvo.nl/wbso.