De TTF-dagprijs daalde de afgelopen week licht. Redenen hiervoor zijn het te vinden in het huidige goede weer en het einde van het onderhoud aan Noorse gasvelden, waardoor de aanvoer van gas uit Noorwegen weer is hersteld. De daling was beperkt, aangezien we midden in het injectieseizoen zitten en deze vulling van de gasopslagen de prijsdaling afremt.
Op 7 juni aanstaande heeft Nederland de primeur als het gaat om schaliegas-transport. De Rotterdamse haven kan dan de eerste LNG-tanker verwachten met schaliegas uit de Verenigde Staten. De lange termijn prijzen stegen deze week nog wel als gevolg van de stijgende olieprijzen in de aanloop naar het OPEC-besluit van afgelopen donderdag.
De daling van de olieprijzen, direct na het besluit van de OPEC de productie langer te beperken, bracht teven een kleine daling teweeg in de lange termijnprijzen van het gas. Afgelopen donderdag, einde dag, daalden de TTF-prijzen over de jaren 2018 tot en met 2021 met bijna 2-tiende eurocent.
Elektriciteit
Evenals de olieprijs zat de steenkoolprijs afgelopen week ook nog in de lift en hierdoor werden de elektriciteitsprijzen opgestuwd. Zij het wel de lange termijnprijzen, de APX-prijzen daarentegen daalden als gevolg van de grotere hoeveelheid zonneschijn en wind. Hemelvaartsdag in het bijzonder zorgde voor een dip in de APX tarieven. Meestal dalen de APX-prijzen op feestdagen aangezien er simpelweg sprake is van een vermindering van de vraag.
Aangezien de elektriciteitsprijzen sterker onderhevig zijn aan veranderingen in de steenkoolprijs dan de prijs van de olie, is het nog even afwachten wat de huidige daling van de olieprijs kan doen voor het niveau van de elektriciteitsprijzen. Desalniettemin sloten de lange termijn prijzen afgelopen donderdag aan het eind van de dag met een daling, na een langzame stijging over de afgelopen twee weken.
Olie
Evenals de weken hiervoor steeg de olieprijs de afgelopen week in de aanloop naar het besluit van 25 mei van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), om de productiebeperking al dan niet door te zetten. Afgelopen donderdag was het dan zover en heeft de OPEC, zoals al werd verwacht, besloten de verlaging van de olieproductie met negen maanden te verlengen. Een officiële verklaring heeft de OPEC nog niet naar buiten gebracht. De productiebeperking die nu tot en met maart 2018 zal gaan lopen moet de huidige lage olieprijs een prijs stijgende impuls geven. Direct na de beslissing daalde de olieprijs met 3 à 4 procent, het tegenovergestelde van het beoogde resultaat.
De redenen voor deze daling kunnen liggen in het feit dat een langere beperkingsduur was verwacht of dat afspraken voor een grotere beperking de voorkeur hadden. De wereldwijde olievoorraden lopen op het moment niet zo snel terug als de OPEC-landen hebben beoogd. De oorzaak hiervan is de verhoogde schalie-olie productie van de Verenigde Staten, zij produceren op het moment als nooit tevoren. Momenteel ligt de zelfopgelegde productiebeperking van de OPEC op een vermindering van 1,8 miljoen vaten per dag.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.