Injectie van 4 ton niet genoeg voor Weerman

In augustus viel de omzet twee weken lang tegen en kosten vielen hoger uit dan begroot. De extra financiering van 4 ton bleek daardoor voor Weerman toch te weinig te zijn. De bloemengroothandel kon niet langer aan de lopende financiële verplichtingen voldoen en het faillissement volgde. Dat is het beeld dat curator Pieter Nieuwenhuizen schetst.

Twee lastige weken in augustus – van 12 tot en met 26 augustus – betekenden uiteindelijk de doodsteek voor Weerman. De omzet in die weken viel tegen en er bleken toch meer kosten te zijn dan geprognosticeerd en dat werd het bedrijf fataal. Op 30 juli stond het bedrijf al op de rand van een faillissement, maar dat wist het te voorkomen door nieuw kapitaal aan te trekken: 4 ton. Bovendien werd op die datum de stekker uit de al jaren verliesgevende cash & carry getrokken. Weerman zou alleen doorgaan met de goed draaiende exporttak die goed was voor 85% van de omzet.

Salarissen

Na anderhalve week stil te hebben gelegen, maakte het bedrijf op 12 augustus met goede moed een doorstart onder leiding van interim-manager John Knecht. Directeur Reinier Weerman droeg het stokje aan hem over, maar bleef aandeelhouder. Vorige week maandag kwamen de activiteiten van Weerman stil te liggen. Weerman kon niet langer aan de lopende financiële verplichtingen voldoen. „Als er niet langer aan de lopende financiële verplichtingen kan worden voldaan, zoals de betaling van salarissen, dan hebben we geen andere mogelijkheid dan een bedrijf failliet te verklaren,” aldus curator Pieter Nieuwenhuizen van HVG Law.

Volgens Nieuwenhuizen lag het niet aan het ‘doorstartplan’. Dat was een reëel plan. „Als leveranciers op voorhand betaald willen worden of waarborgsommen eisen dan gaat het hard. De bedoeling was dat Weerman een enorme kostenreductie zou doorvoeren door het afstoten van de cash&carry. Uiteindelijk heeft ze daar de tijd niet voor gekregen.”

Inventariseren

Ten tijde van de aanvraag van de surseance van betaling op 30 juli jl had Weerman 44 werknemers. Een aantal daarvan heeft de afgelopen weken opgezegd en is elders aan de slag. Knecht is inmiddels met een nieuw project bezig, laat hij weten en onthoudt zich verder van commentaar. Nieuwenhuizen kan nog niet zeggen hoeveel schuld erachter blijft. „Dat zijn we nog aan het inventariseren. We hebben alle schuldeisers aangeschreven.”

In 2017 had Weerman en omzet van ruim €20 miljoen. Een jaar later was dat ruim €18 miljoen. Dit jaar lag de prognose nog lager door het afstoten van activiteiten. Reinier Weerman liet eerder weten dat de cash&carry en leningen ervoor zorgden dat Weerman in zwaar weer kwam. Door een verhuizing van de cash&carry raakte de loop eruit.

Reinier Weerman was niet bereikbaar voor commentaar. Lees hier een interview met Reinier Weerman in het Vakblad voor de Bloemisterij van week 15, 2018.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties